Ciasto Kubuś robię zazwyczaj w tortownicy o średnicy 21cm lub większej, tym razem przygotowałam je w foremce o wymiarach 25x14x7cm, żeby pokroić w kwadraty, które według mnie ładniej prezentują się na talerzu niż trójkąty. Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ciasta w formie o podobnych rozmiarach, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by wystawał powyżej jej brzegu, gdyż ostateczna wysokość ciasta będzie większa niż wysokość formy.
Do przygotowania masy kubusiowej możemy wykorzystać dowolny sok Kubuś, ważne jest, by w składzie oprócz owoców miał marchewkę, dzięki której masa będzie miała pomarańczowy kolor. Możemy użyć też innego soku przecieranego, warto jednak, by składał się w około 50% z przecierów i soków z marchwi i owoców.
Ciasto Kubuś
Składniki:
MASA KUBUSIOWA
1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)
150g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru
MASA ŚMIETANKOWA
500ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru pudru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody
10 herbatników na spód
1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy
- na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć dno
- z soku Kubuś odlać 1 szklankę, rozpuścić w niej budynie, resztę soku zagotować z cukrem i masłem
- ugotować budyń, mieszając energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- gorącą masę kubusiową wylać na pokruszone herbatniki, wierzch wyrównać i pozostawić do ostudzenia
- żelatynę zalać zimną wodą tak, aby ją zakryć, wymieszać i pozostawić do napęcznienia
- gdy żelatyna zrobi się sztywna, zalać do pełnej szklanki gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do całkowitego wystygnięcia
- schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać
- masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia
- galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia
- zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki
Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka dni.
Ale fajnie wygląda to ciasto koniecznie muszę spróbować
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPiękne kolory :) Ja mam ciasto z tym sokiem w planie już od dawna, ale jakoś zawsze coś z nim wygrywa :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:) wygląda rewelacyjnie:) bardzo ciekawy blog, dodaję do obserwowanych:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto. Pięknie wygląda. Przepis przeczytałem z uwagą. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wygląda Twoje ciasto. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne ciasto - polecam, można zrobic wersję odświętną, tj. galaretkę zrobić na bardziej gęsto albo dwie galaretki w 1 porcji wody, a przed wylaniem jej na masie śmietanowej poukładać owoce w plastrach np. kiwi, brzoskwinie albo banany. Myślę, że ładnie wyglądałyby też truskawki, ale muszę poczekać do wiosny!
OdpowiedzUsuńsuper ciasto dzieci zachwyca sam kolor w najbliższą sobotę próbujemy nie omieszkam napisać jak smakowało pozdrawiam;):)
OdpowiedzUsuńJak chce to ciasto zrobic na sobotnie popoludnie- w sobote rano zrobione- zdazy stężęć?
OdpowiedzUsuńCiasto powinno stężeć - masa budyniowa po wystygnięciu jest już sztywna, a warstwa śmietankowa z żelatyną po kilku godzinach w lodówce też powinna ładnie się kroić.
UsuńNa blaszce o jakich wymiarach robiła Pani to ciasto? Prześlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWymiary podałam w poście: 25x14x7cm z brzegiem podwyższonym papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto przygotujemy w trochę większej blaszce, nie będzie potrzeby podwyższania jej brzegu. W formie dużo większej polecam zwiększyć proporcje :)
UsuńCudowne kolory :) aż chce się skosztować kawałek. :)
OdpowiedzUsuńFajne, naprawdę fajny pomysł. Gratuluję!
OdpowiedzUsuńNie lubię soku kubuś bo nie przepadam za marchwiowym sokiem, czy w takim przypadku mogłabym zastąpić innym sokiem np pomarańczowym ?
OdpowiedzUsuńSok Kubuś można zastąpić innym sokiem, choć na pewno konsystencja masy będzie nieco inna od tej robionej na soku przecieranym.
UsuńFakt kubuś jest gęsty...ale nektar ze świeżych pomarańczy chyba będzie miał podobną konsystencję:-)
UsuńOsobiście jeszcze nie próbowałam robić tego ciasta na innym soku, ale chętnie dowiem się, jak wyszło :)
Usuńmasa budyniowo-kubusiowa już się studzi. już nie mogę się doczekać:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :-)
Usuńo matko, przepyszny:) efekt końcowy nie taki ładny jak Twój ale i tak pysznie :)
Usuńhttp://potravel.pl/2014/06/10/ciasto-kubus-z-masa-smietanowa-i-galaretka/
Cieszę się, że efekt smakowy zadowala ;) Ja uwielbiam budyń kubusiowy :)
UsuńWygląda świetnie, kolor ma obłędny!
OdpowiedzUsuńWyszedł rewelacyjnie :)zmieniłam jedynie spód, z sucharków i nutelli zrobiłam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i cieszę się, że przepis się sprawdził :)
UsuńNiebo w gębie!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się zapowiada i właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać jaki będzie efekt.
Pozdrawiam.
Mam nadzieję, że ciasto wyszło pysznie :)
Usuńhttp://pysznosci-przyrzadzane-na-nowo.blogspot.com/2014/11/ciasto-kubus.html - ciasto wyszło wspaniałe :) Cała rodzinka była pozytywnie zaskoczona.
UsuńDzięki za przepis pyszny placek i bardzo szybki.
Usuńa duzy kubus jaką ma pojemność?
OdpowiedzUsuń900 ml.
Usuńa jakie masło? Taka zwyczajna osełka śmietankowa czy chodzi o margarynę?
OdpowiedzUsuńNajlepsze będzie masło o zawartości tłuszczu 82 procent.
Usuńta śmietana mi jakaś za słodka wyszła..
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jak myślicie czy masa kubusiowa mogłaby być na górze? tak, żeby ciasto było na górze pomarańczowe...czy jest za ciężka?
OdpowiedzUsuńWedług mnie masa kubusiowa jest za ciężka, żeby znajdować się na górze. Może być problem z ładnym porcjowaniem ciasta.
UsuńŚliczny jest. Pyszny napewno też. Jadłam kiedyś podobny Ale zielony był,wiec chyba na innych sokach tez mozna. Pomarańczowy jednak ladniejszy😊
OdpowiedzUsuńIle ma litrów "1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)"? Pytam sie poniewaz mam zamiar skorzystać z duzej ilości kupionych na Święta marchewki i sokowirówki. 100% sok z marchwi...bez owoców :)
OdpowiedzUsuńDzieki!
Sok Kubuś ma pojemność 900ml. W przypadku wykorzystania soku z marchewki proponuję dosłodzić budyń do smaku, gdyż soki Kubuś zawierają w swoim składzie cukier.
OdpowiedzUsuń