Ciasto Kubuś

Ciasto na soku Kubuś to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Masa kubusiowa idealnie wpasowała się w moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje budyń ugotowany na soku Kubuś, gdyż jest on mocno marchewkowy w smaku i nie każdego zachwyci.
Ciasto Kubuś robię zazwyczaj w tortownicy o średnicy 21cm lub większej, tym razem przygotowałam je w foremce o wymiarach 25x14x7cm, żeby pokroić w kwadraty, które według mnie ładniej prezentują się na talerzu niż trójkąty. Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ciasta w formie o podobnych rozmiarach, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by wystawał powyżej jej brzegu, gdyż ostateczna wysokość ciasta będzie większa niż wysokość formy.
Do przygotowania masy kubusiowej możemy wykorzystać dowolny sok Kubuś, ważne jest, by w składzie oprócz owoców miał marchewkę, dzięki której masa będzie miała pomarańczowy kolor. Możemy użyć też innego soku przecieranego, warto jednak, by składał się  w około 50% z przecierów i soków z marchwi i owoców.

ciasto na soku Kubuś


Ciasto Kubuś

Składniki:

MASA KUBUSIOWA
1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)
150g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru

MASA ŚMIETANKOWA
500ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru pudru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody

10 herbatników na spód
1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody


ciasto z masą kubusiową

Wykonanie:

- formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy
- na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć dno
- z soku Kubuś odlać 1 szklankę, rozpuścić w niej budynie, resztę soku zagotować z cukrem i masłem
- ugotować budyń, mieszając energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- gorącą masę kubusiową wylać na pokruszone herbatniki, wierzch wyrównać i pozostawić do ostudzenia
- żelatynę zalać zimną wodą tak, aby ją zakryć, wymieszać i pozostawić do napęcznienia


- gdy żelatyna zrobi się sztywna, zalać do pełnej szklanki gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do całkowitego wystygnięcia
- schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać
- masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia
- galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia
- zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki

ciasto Kubuś na zimno

Ciasto Kubuś można przygotować bez galaretki, należy uzależnić to od wysokości i rozmiarów formy, z której korzystamy. Smak galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne owoce, np. banany, maliny czy plasterki pomarańczy.
Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka dni.


Ciasta przekładańce

40 komentarzy:

  1. Ale fajnie wygląda to ciasto koniecznie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory :) Ja mam ciasto z tym sokiem w planie już od dawna, ale jakoś zawsze coś z nim wygrywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciasto:) wygląda rewelacyjnie:) bardzo ciekawy blog, dodaję do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciasto. Pięknie wygląda. Przepis przeczytałem z uwagą. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zachęcająco wygląda Twoje ciasto. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczne ciasto - polecam, można zrobic wersję odświętną, tj. galaretkę zrobić na bardziej gęsto albo dwie galaretki w 1 porcji wody, a przed wylaniem jej na masie śmietanowej poukładać owoce w plastrach np. kiwi, brzoskwinie albo banany. Myślę, że ładnie wyglądałyby też truskawki, ale muszę poczekać do wiosny!

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciasto dzieci zachwyca sam kolor w najbliższą sobotę próbujemy nie omieszkam napisać jak smakowało pozdrawiam;):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak chce to ciasto zrobic na sobotnie popoludnie- w sobote rano zrobione- zdazy stężęć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno stężeć - masa budyniowa po wystygnięciu jest już sztywna, a warstwa śmietankowa z żelatyną po kilku godzinach w lodówce też powinna ładnie się kroić.

      Usuń
  9. Na blaszce o jakich wymiarach robiła Pani to ciasto? Prześlicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary podałam w poście: 25x14x7cm z brzegiem podwyższonym papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto przygotujemy w trochę większej blaszce, nie będzie potrzeby podwyższania jej brzegu. W formie dużo większej polecam zwiększyć proporcje :)

      Usuń
  10. Cudowne kolory :) aż chce się skosztować kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne, naprawdę fajny pomysł. Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie lubię soku kubuś bo nie przepadam za marchwiowym sokiem, czy w takim przypadku mogłabym zastąpić innym sokiem np pomarańczowym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok Kubuś można zastąpić innym sokiem, choć na pewno konsystencja masy będzie nieco inna od tej robionej na soku przecieranym.

      Usuń
    2. Fakt kubuś jest gęsty...ale nektar ze świeżych pomarańczy chyba będzie miał podobną konsystencję:-)

      Usuń
    3. Osobiście jeszcze nie próbowałam robić tego ciasta na innym soku, ale chętnie dowiem się, jak wyszło :)

      Usuń
  13. masa budyniowo-kubusiowa już się studzi. już nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :-)

      Usuń
    2. o matko, przepyszny:) efekt końcowy nie taki ładny jak Twój ale i tak pysznie :)
      http://potravel.pl/2014/06/10/ciasto-kubus-z-masa-smietanowa-i-galaretka/

      Usuń
    3. Cieszę się, że efekt smakowy zadowala ;) Ja uwielbiam budyń kubusiowy :)

      Usuń
  14. Wygląda świetnie, kolor ma obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszedł rewelacyjnie :)zmieniłam jedynie spód, z sucharków i nutelli zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się, że przepis się sprawdził :)

      Usuń
  16. Niebo w gębie!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjnie się zapowiada i właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta :)
    Już nie mogę się doczekać jaki będzie efekt.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że ciasto wyszło pysznie :)

      Usuń
    2. http://pysznosci-przyrzadzane-na-nowo.blogspot.com/2014/11/ciasto-kubus.html - ciasto wyszło wspaniałe :) Cała rodzinka była pozytywnie zaskoczona.

      Usuń
    3. Dzięki za przepis pyszny placek i bardzo szybki.

      Usuń
  18. a duzy kubus jaką ma pojemność?

    OdpowiedzUsuń
  19. a jakie masło? Taka zwyczajna osełka śmietankowa czy chodzi o margarynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze będzie masło o zawartości tłuszczu 82 procent.

      Usuń
  20. ta śmietana mi jakaś za słodka wyszła..

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie, jak myślicie czy masa kubusiowa mogłaby być na górze? tak, żeby ciasto było na górze pomarańczowe...czy jest za ciężka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie masa kubusiowa jest za ciężka, żeby znajdować się na górze. Może być problem z ładnym porcjowaniem ciasta.

      Usuń
  22. Śliczny jest. Pyszny napewno też. Jadłam kiedyś podobny Ale zielony był,wiec chyba na innych sokach tez mozna. Pomarańczowy jednak ladniejszy😊

    OdpowiedzUsuń
  23. Ile ma litrów "1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)"? Pytam sie poniewaz mam zamiar skorzystać z duzej ilości kupionych na Święta marchewki i sokowirówki. 100% sok z marchwi...bez owoców :)
    Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  24. Sok Kubuś ma pojemność 900ml. W przypadku wykorzystania soku z marchewki proponuję dosłodzić budyń do smaku, gdyż soki Kubuś zawierają w swoim składzie cukier.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.