Torcik walentynkowy w serduszka

Walentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani wręczają sobie drobne prezenty, których główną cechą jest obecność serduszek i napisów miłosnych, sklepy w okresie tego święta oferują ogrom gadżetów walentynkowych. Jest wielu zwolenników, jak i przeciwników obchodzenia walentynek w naszym kraju, nie da się jednak ukryć, że święto zakochanych wkradło się do tradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy.
Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć wiele przepisów na torty i ciasta w kształcie serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm lub trochę większej, przy innej formie należy zmienić ilość składników.

torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i galaretką


Torcik walentynkowy w serduszka

Składniki:

BISZKOPT
3 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

PONCZ
1/3 szklanki wody
kilka łyżek soku z cytryny


KREM
300ml śmietanki 30% lub 36%
0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej
200ml gorącej wody

GALARETKA
0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej
100ml gorącej wody

opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru do śmietanki do dekoracji oraz śmietan-fix, jeżeli chcemy, żeby nasz tort dłużej zachował swój świeży wygląd

Torcik biszkoptowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany serduszkami z galaretki

Wykonanie:

- składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej
- oddzielić białka od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli
- do ubitej piany dodać w kilku turach cukier, cały czas ubijając
- stopniowo dodawać żółtka, masę jajeczną ubijać
- mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając (nie mikserem, a łyżką)
- na koniec dodać łyżkę soku z cytryny, wymieszać wszystko i przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika


- piec w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut, można sprawdzić na koniec patyczkiem, czy biszkopt jest w środku upieczony (suchy)
- studzić w uchylonym piekarniku, po wystygnięciu ciasto delikatnie odciąć nożem od boków formy (chyba że samo odejdzie), zdjąć obręcz, biszkopt delikatnie przełożyć do góry nogami i zdjąć papier, na którym się piekł, ułożyć z powrotem tak, jak był w formie (chyba że wyrósł nam nierówno, wtedy górę biszkoptu można dać na spód)
- wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty
- 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia
- połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, wlać do niej wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę, wymieszać łyżką

walentynkowy tort w serduszka

- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć na spód jeden blat biszkoptowy, nasączyć go kilkoma łyżkami ponczu powstałego z połączenia wody z sokiem z cytryny
- masę śmietankową (będzie dość rzadka) wylać na blat, wyrównać i włożyć na 10-15 minut do lodówki
- drugi blat ułożyć na twardym podłożu i wykroić w nim małą foremką serduszka, energicznie wciskając ją w biszkopt (można wyciąć inne wzorki lub zrobić to większą foremką, jeżeli nie mamy małej)
- powstały w ten sposób ażurowy blat nasączyć ponczem i wyłożyć na lekko stężałą masę śmietankową, przycisnąć go delikatnie do masy


- całość ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia masy śmietankowej
- 0,5 opakowania galaretki rozpuścić w 100ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia, jeżeli trwa to zbyt długo, można wstawić ją na kilka minut do lodówki, co jakiś czas zaglądając, żeby nie przegapić momentu, w którym galaretka zacznie tężeć
- dopiero taką tężejącą galaretkę łyżeczką nakładać do otworów w biszkopcie, wypełniać w ten sposób całe zagłębienia
- tak przygotowane ciasto schładzać przez kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia galaretki
- ciasto udekorować z wierzchu i na bokach pozostałą śmietanką ubitą tuż przed dekorowaniem (z cukrem i ewentualnie śmietan-fixem), uważając, żeby nie przykryć śmietaną serduszek z galaretki
- udekorowany torcik schłodzić w lodówce, podawać schłodzony, dla ułatwienia porcjowania nóż przed krojeniem zanurzać w gorącej wodzie

biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Torcik ładnie prezentuje się na stole i świetnie nadaje się na prezent walentynkowy, jak i na każdą inną okazję. Czerwień serduszek pięknie kontrastuje z bielą bitej śmietany, można także wykroić inne wzorki, adekwatne do danej okazji lub wypełnić je innym kolorem galaretki.
Masa śmietankowa jest lekko truskawkowa, dzięki temu, że oprócz cukru zawartego w galaretce, nie dodajemy go do masy, nie jest również zbyt słodka. Biszkopt jest lekki i puszysty, dość mocno wilgotny od ponczu. Jak napisałam w składzie przepisu, do śmietanki użytej do dekoracji można dodać śmietan-fix, który utrwala śmietankę i pozwala jej zachować dłużej świeży wygląd, ilość dodanego cukru należy uzależnić od naszych preferencji.

2 komentarze:

  1. Słodki! :) I jak zwykle piękne zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, oj, biszkopt to prawdziwe wyzwanie... Chyba jeszcze nie dorosłam kulinarnie do takich wyzwań. Ale torcik wygląda przepięknie! Takie małe cacko. Czekam na jakiś torcik z masą jogurtową ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.