Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia

Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze roku.
Bananowy sernik z mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także chłonięciu zapachów z lodówki.
Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe.

Sernik bananowy na zimno


Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
100g herbatników (około 12 sztuk)
50-60g masła

MASA MASCARPONE
500g mascarpone
200g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorącej wody


MASA ŚMIETANKOWA
50g czekolady deserowej
2 łyżki wody
1 jajko
150ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukry pudru
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody

2-3 banany
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Bananowy sernik bez pieczenia

Wykonanie:

- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając
- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce
- żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia


- białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia
- mascarpone nie powinno być prosto z lodówki
- gdy czekolada i żelatyna ostygną, mascarpone krótko zmiksować, by powstała gładka masa, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników (nie robić tego zbyt długo, gdyż masa może się zwarzyć)
- do lekko ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając
- żelatynę stopniowo wlać do masy, cały czas mieszając

Sernik bez pieczenia z mascarpone

- z cytryny wycisnąć sok, 1-1,5 banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników
- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła
- czekoladę zostawić do wystygnięcia


- żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą
- masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać
- 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej masie mascarpone
- na banany wylać czekoladową masę śmietankową, wyrównać i schładzać przez kilka godzin w lodówce

sernik bananowy z mascarpone

Sernik z mascarpone jest mocno bananowy, obie warstwy ciasta - mascarpone i czekoladowa - równoważą nawzajem swoje smaki, gdyż jedna z nich jest mocno słodka, druga natomiast gorzka. Ciasto dzięki żelatynie ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na talerzu.

Mascarpone Karnawał 2014

29 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie:) musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam .... jakie piękny sernik i w dodatku z bananami. Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo fajnie http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, sernik zapowiada sie smakowicie, czy mogłabym dowiedzieć sie na jaką wielkośc tortownicy są podane proporcje? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest do przygotowania w tortownicy o średnicy 18cm.

      Usuń
  6. co zrobić z żelatyną, jeżeli nie preferujemy kuchenki mikrofalowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatynę można rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać w rondelku na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia się żelatyny, należy przy tym pamiętać, by cały czas mieszać i by żelatyna się nie zagotowała, bo wtedy straci swoje właściwości. Można również rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie tak jak przygotowuje się galaretkę z proszku, z tym, że należy wtedy dokładnie wymieszać żelatynę, by nie było w niej grudek.

      Usuń
    2. Dziękuję:-))

      Usuń
  7. Serniczek jest pyszny:) polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  8. a jakiej wielkości jest blaszka na ten sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już takie pytanie padło w komentarzach, a i post zawiera informację o wielkości formy, proszę czytać uważnie :) 18cm

      Usuń
  9. Sernik bez pieczenia?Z jajkiem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko wykorzystywane jest do masy czekoladowej, która powstaje przez podgrzanie czekolady z jajkiem właśnie.

      Usuń
  10. Witam, czy można pominąć jajko w tej masie lub zastąpić je np mąką ziemniaczaną z wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć, żelatyna zwiąże masę, bedzie co najwyżej odrobinę inna konsystencja.

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Można, choć jak sama nazwa wskazuje, jest to przepis na sernik bananowy.

      Usuń
  12. witam ,
    serniczek jest pyszniutki , zabrakło mi bananów na górę więc dałam ze słoika borówki i wyszło też rewelacyjnie ,zwłaszcza ,ze smak gorzkiej czekolady świetnie komponował się z kwaskową słodyczą borówek! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i polecam wypróbować inne przepisy :)

      Usuń
  13. Jestem w trakcie robienia przepis jest przedewszystkim tani i bardzo pysznie wyglada mam nadzieję ze moj tez będzie smaczny dziekuje za przepis z reguły nie biore przepisow z neta ale ten przyciaga wygladem super pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pominęłam białą czekoladę,a pomiędzy warstwy(białą i czekoladową)na środku dodałam konfiturę wiśniową.
    Całość obsypałam gorzkim kakao.
    Wyszło genialnie smaczne
    Dzięki za przepis podstawowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A JAKIŚ INNY OWOC NIŻ BANAN MOŻNA?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie mogą to być owoce zbyt soczyste, żeby nie zaburzyć konsystencji sernika.

      Usuń
  16. Do MASY ŚMIETANKOWEJ proponuje dodac więcej cukru pudru,bo pomimo ilości słodyczy ciasto wychodzi mało słodkie. Generalnie dobre jest,ale jednak mega-drogie...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.