Miniserniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.
Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie.
Miniserniczki z kremem truskawkowym
Składniki:
CIASTO KRUCHE
70g mąki pszennej
10g (około 1 łyżki) kakao
40g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
MASA SEROWA
150g trzykrotnie zmielonego twarogu
1 białko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
KREM TRUSKAWKOWY
180g truskawek
1 żółtko
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone
- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach
- temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko wyrównać
- serniczki wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut
KREM TRUSKAWKOWY
- truskawki pozbawić szypułek, umyć i zmiksować blenderem na mus
- mus przełożyć do rondelka z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy, cały czas mieszając
- po tym czasie masę zdjąć z ognia, dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia
- podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika
- serniczki piec kolejne 10 minut
- po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki podczas stygnięcia lekko opadną), studzić w formie, dopiero po schłodzeniu w lodówce wyjąć babeczki, układając formę do góry nogami na większej blasze i uderzając lekko w spód formy z babeczkami
- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek
Miniserniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz kwaskowatym, intensywnie truskawkowym kremie. Pozostały z przygotowań krem można podawać razem z mini serniczkami, nakładając dodatkową jego warstwę na wierzch babeczek.
ojoj, jakie słodkie i urocze!
OdpowiedzUsuńMmm, prześliczne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńŻadne ilości wkładu pracy nie są w stanie mnie zniechęcić do popełnienia tych serniczków! Nie dość że są przeurocze, to jeszcze pewnie świetnie smakują. Cudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńo wow! fantastycznie się prezentują :) Idealnie trafiają w moje smaki, mniam! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo! Chcę takie serniczki, najlepiej teraz :)
OdpowiedzUsuńPrzecudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie się prezentują...
OdpowiedzUsuńjestes przegenialna, dziekuje Ci za ten przepis! pomysl fantastyczny i upiekl sie fantastycznie, zamienilam tylko na opak kolory ciasta i sera - kruche waniliowe a sernik kakaowy, ale wyglad i smak przecudne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie i cieszę się bardzo, że mini serniczki się udały :)
Usuń
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na takie mini łakocie :)))
Witam.Nie mieszkam w Pl i nie ma tu sera na sernik (jest masa roznych serow,ale taki na sernik nie)ale do kupienia jest ser quark (podobny do philadelphi)czy nada sie do tych serniczkow?
OdpowiedzUsuńNie znam tego sera, ale z tego, co czytałam, jest używany do serników, choć niektórzy sugerują dodanie nieco masła albo śmietanki, bo podobno jest chudy.
Usuń