Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki zmiękną i nie będzie ona wyczuwalna, chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się jej pozbyć. Warto zwrócić uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście.
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
250g + 1 łyżeczka mąki pszennej
50g masła
50g + 1 łyżeczka cukru
15g drożdży świeżych
2 żółtka
125ml mleka
NADZIENIE
150g rabarbaru
2 łyżki cukru
KRUSZONKA
30g mąki pszennej
15g cukru pudru
15g masła
białko do posmarowania drożdżówek
Wykonanie:
CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia
- żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn, wymieszać składniki i zacząć wyrabiać ciasto
- dodać masło, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni
- ciasto pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia swojej objętości)
NADZIENIE
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem
KRUSZONKA
- z mąki, masła i cukru pudru przygotować kruszonkę, schłodzić ją w lodówce
FORMOWANIE DROŻDŻÓWEK
- wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na 5 części, każdą z nich spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut
- na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką)
- rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście
- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką
- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach
Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować go z wykorzystaniem innych owoców, np. truskawek.
Pyszności :-) uwielbiam rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Ależ kusisz... Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowa pozycja w sezonie rabarbarowym :D mniamm
OdpowiedzUsuńWyglądają super :)
OdpowiedzUsuń