Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki.
Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm lub podobnej wielkości.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
300g mąki pszennej
300g jogurtu greckiego
2 jajka
140g cukru
50g masła
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250g rabarbaru
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło stopić i pozostawić do ostygnięcia
- rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki lub 1-1,5cm kawałki (według gustu)
- jajka wymieszać z cukrami (łyżką lub rózgą), dodać jogurt i sok wyciśnięty z cytryny, wymieszać
-wlać ostygnięte masło i ponownie wymieszać
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia
- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru (jeśli ukroiliśmy większe kawałki, lekko zanurzyć je w cieście)
- ciasto piec w 170-180 stopniach do tzw. suchego patyczka 45-60 minut w zależności od piekarnika i użytej formy
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy
Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki).
Bereniko jak mogłaś narobić mi takiego smaka! :) Przypomniałam sobie właśnie o kompocie z rabarbarem i aż pociekła mi ślinka .... Ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJeśli smak już narobiony, to teraz trzeba wziąć pęk czerwonych łodyg i wyczarować w kuchni kompot albo ciasto :)
UsuńMniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńzapisuję :))
OdpowiedzUsuńpróbowałem i niestety zakalec na całego :D
OdpowiedzUsuńBereniko i znowu to samo - dziekuje Ci bardzo za swietny przepis :), proporcje doskonale bo wyroslo idealnie! uzylam nektaryn, mniej cukru i aromatu cytrynowego zamiast soku, ale skladniki podalas bardzo dobre. Pozdrawiam serdecznie i czekam niecirpliwie na kolejny slodki hit :). Tereska
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że ciasto się udało :) Co do ilości cukru, to rzeczywiście w przypadku słodkich nektaryn wypadało go zmniejszyć. Pozdrawiam i polecam się na przyszłość :)
Usuńwyszedl piekny zakalec
OdpowiedzUsuńMi też wyszedł zakalec...
OdpowiedzUsuńPierwszy raz nie wyszło mi ciasto z owocami... zakalec, że hej,chodź wszystkie składniki były w temp. pokojowej. Czy zawsze Tobie wychodzi z tego przepisu to ciasto?
OdpowiedzUsuńTak, ciasto z tego przepisu wychodzi bez problemu. Ciasta jogurtowe są dość kapryśne,czasem po prostu nie wychodzą ��
UsuńI mamy zakalec
OdpowiedzUsuń