Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia

Sernik truskawkowo-czekoladowy to kolejna odsłona w kategorii serników bez pieczenia. Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku.
Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale komponuje się z czekoladową górą, całość idealnie uzupełnia dekoracja - pokrojone w cienkie plasterki truskawki oraz czekolada deserowa.
Sernik można wykonać w wysokiej tortownicy (9cm) o średnicy 18cm, lub w niższej, a nieco szerszej. Dekorację z truskawek i czekolady należy przygotować tuż przed podaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta.

truskawkowy sernik na zimno


Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)
20g czekolady deserowej
30-40g masła

MASY TRUSKAWKOWA I CZEKOLADOWA
700g twarogu sernikowego
250g truskawek
100g czekolady mlecznej
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
6 łyżek wody
0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru)

DEKORACJA
100g truskawek
kilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka


sernik bez pieczenia czekoladowo-truskawkowy

Wykonanie:

SPÓD
- herbatniki rozdrobnić na piasek
- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku
- masę herbatnikową przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wylepić nią dno, dociskając łyżeczką, wyrównać i schłodzić

MASY TRUSKAWKOWA I CZEKOLADOWA
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem do konsystencji musu
- mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia


- twaróg przełożyć do miski, zmiksować
- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki sera, za każdym razem mieszając
- masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę serową podzielić na dwie części
- do jednej części dodać mus truskawkowy oraz 3 łyżki cukru, wymieszać do połączenia się składników
- do drugiej części dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, ale ciągle płynną), wymieszać do uzyskania jednolitej barwy

Sernik truskawkowo-czekoladowy

- bitą śmietanę w proszku wsypać do zimnego mleka, ubijać do momentu uzyskania bitej śmietany (lub zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, opcjonalnie można dodać jedną łyżkę cukru pudru), przełożyć do masy czekoladowej, wymieszać
- masę truskawkową przelać na spód z herbatników, schłodzić około 1,5 godziny
- masę czekoladową pozostawić w temperaturze pokojowej (można co jakiś czas zamieszać, żeby wierzch się nie ściął)
- na lekko stężałą masę truskawkową delikatnie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać
- całość schłodzić do zastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc
- schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicy


DEKORACJA
- oczyszczone truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego środku
- czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca
- ostygniętą czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub papierowego rożka), dekorować wierzch sernika tworząc szlaczki
- udekorowany sernik schłodzić około 30 minut, przechowywać w lodówce

Truskawkowo-czekoladowy sernik bez pieczenia

Sernik truskawkowo-czekoladowy ma delikatną konsystencję, nie przeszkadza to jednak w jego porcjowaniu. Nie jest mocno słodki, do masy truskawkowej dodałam 3 łyżki cukru, ale proponuję spróbować jej smak przed wylaniem na herbatniki, gdyż użyte przez Was truskawki mogą być mniej lub bardziej słodkie od moich. Masa czekoladowa czerpie swoją słodycz z dodanej tabliczki czekolady, na koniec byłam pozytywnie zaskoczona jej smakiem, bo obawiałam się, że będzie zbyt słodka, a tak się nie stało.


Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

11 komentarzy:

  1. bardzo fajny !koniecznie wypróbuję w tym sezonie.ja polecam ciasto z musem truskawkowym i masą śmietanową...
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity serniczek! Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bereniko bajeczny ten Twój serniczek :) wygląda jak z najlepszej cukierni :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny! Aż szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie :) To zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały sernik, mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest genialny. Pięknie wygląda. Zjadłabym właśnie taki kawałek do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O MAtko Boska Dietowa ! Dlaczego ja tu weszłam ? :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.