Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić boki formy (masa się nie rozleje sama) lub od razu nakładać masę w kilku miejscach, tworząc kilka małych "zeberek" w środku.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
60g masła
1kg twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
100ml zimnej wody
biała i ciemna czekolada do dekoracji
Wykonanie:
- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)
- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy
- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce
- twaróg zmiksować z cukrem pudrem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia
- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać
- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać
jeśli masa serowa jest bardzo gęsta:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy
- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką;
lub:
- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać
jeśli masa serowa jest dość rzadka:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką
- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)
- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą
Wzór idealny, wręcz doskonały :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńczy te proporcje będą pasować na prostokątną blaszkę o wymiarach 27x23cm?
OdpowiedzUsuńJeżeli sernik ma być takiej samej wysokości jak u mnie, to zdecydowanie nie, trzeba zwiększyć ilość składników niemal dwukrotnie. Jeśli ma być niższy, to zwiększyłabym proporcje o połowę - sernik na pewno zmieści się w blaszce, choć będzie niższy niż ten z tortownicy.
Usuńbardzo dziękuję za odpowiedź, chyba kupie mniejszą tortownicę, będzie najlepiej :)
UsuńAle cudeńko :D Moja ciocia zawsze robi zebre! Kocham ! :D
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :) Bardzo podoba mi się ten zeberkowy wzorek :)
OdpowiedzUsuńZeberka pefekcyjna. Cudo!
OdpowiedzUsuńjaki sernik z wiaderka Pani uzyla do tego sernika?
OdpowiedzUsuńUżyłam twarogu z Piątnicy.
UsuńA czy może być ser typu grecki z wiaderka?
OdpowiedzUsuńCzy jest on gęsty? Jeśli tak, to można nim zastąpić twaróg z wiaderka.
UsuńA ser z wiaderka President nada się?
OdpowiedzUsuńNie znam go, ale zapewne tak.
UsuńTak nada się , sama z niego robiłam i wyszedł dobry . Jest gęsty ser president
OdpowiedzUsuńRobiłam jest bardzo pyszny .Ja dałam trochę więcej cukru .bo by był za mało słodki.Pyszny.
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne polecam serdecznie
OdpowiedzUsuńDzień dobry jaki wymiar tortownicy
OdpowiedzUsuń