Sernik zebra bez pieczenia

Sernik zebra bez pieczenia to naprawdę prosty w wykonaniu deser na zimno, który łączy w sobie klasyczne smaki: wanilię i kakao, a do tego bardzo ładnie się prezentuje. Do przygotowania sernika użyłam typowych dla takiego deseru składników - twarogu z wiaderka, słodkiej śmietanki i cukru oraz kakao i wanilii w postaci domowego cukru waniliowego, a także produktu spajającego wszystkie elementy - żelatyny. Wszystko to umieściłam na typowym dla tego rodzaju serników spodzie z ciastek i masła.
Do przygotowania sernika zebry najlepiej jest wykorzystać ser z wiaderka, gdyż masa z mielonego w domu twarogu może być za gęsta do ładnego rozłożenia się pasków zebry. Jeśli wykorzystacie rzadszy twaróg, masę możecie spokojnie nakładać jak w przypadku klasycznego ciasta zebra, czyli 1-2 łyżki jasnej masy na 1-2 łyżki ciemnej masy, itd. Jeśli skorzystacie z gęstszego twarogu, jak np. twaróg z Piątnicy, najlepiej nałożyć masę na środek, a na koniec uzupełnić boki formy (masa się nie rozleje sama) lub od razu nakładać masę w kilku miejscach, tworząc kilka małych "zeberek" w środku.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.

Sernik zebra kakaowo-waniliowy


Sernik zebra bez pieczenia

Składniki:

100g ciasteczek maślanych lub innych herbatników
60g masła
1kg twarogu z wiaderka
250ml śmietanki 30%
120g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub ziarenka z laski wanilii)
24g (3 łyżki lub 6 łyżeczek) żelatyny
100ml zimnej wody

biała i ciemna czekolada do dekoracji

Sernik zebra na zimno kakaowo-waniliowy

Wykonanie:

- dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (osobno wykładam dno, wyjmując papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem wąski pasek pasujący do wysokości tortownicy)
- ciasteczka i miękkie masło przełożyć do malaksera, rozdrobnić na masę o konsystencji mokrego piasku
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, wylepić nią dno formy


- tortownicę ze spodem z ciastek schłodzić w lodówce
- twaróg zmiksować z cukrem pudrem
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)

Sernik bez pieczenia

- płynną żelatynę odstawić do ostudzenia
- do ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 1-2 łyżki masy serowej, za każdym razem energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki z żelatyny
- tak zahartowaną żelatynę wlać do masy serowej, zmiksować


- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać w 2-3 partiach do masy serowej, delikatnie wymieszać
- masę serową podzielić na dwie równe części - do jednej dodać domowy cukier waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii), wymieszać, do drugiej dodać przesiane kakao, dokładnie i delikatnie wymieszać

Sernik zebra na zimno

jeśli masa serowa jest bardzo gęsta: 
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki), aż osiągniemy wysokość formy
- resztą masy, również nakładając naprzemiennie, wypełnić boki, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką;
lub:
- na spód z ciastek w 3-4 miejscach nakładać masy naprzemiennie jak powyżej, aby w kilku miejscach utworzył się wzór zebry, a forma wypełniła w całości, wyrównać


Sernik zebra

jeśli masa serowa jest dość rzadka:
- na środek spodu z ciastek wykładać na przemian obie masy (po 1-2 łyżki) do wykończenia obu mas; rzadka masa pod wpływem nakładania kolejnych warstw powinna lekko rozpłynąć się na boki i wypełnić formę, w razie potrzeby wierzch wyrównać łyżką


- gotowy sernik schłodzić przez całą noc w lodówce (najlepiej pod przykryciem)
- przed podaniem sernik udekorować posiekaną drobno czekoladą

18 komentarzy:

  1. Wzór idealny, wręcz doskonały :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te proporcje będą pasować na prostokątną blaszkę o wymiarach 27x23cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli sernik ma być takiej samej wysokości jak u mnie, to zdecydowanie nie, trzeba zwiększyć ilość składników niemal dwukrotnie. Jeśli ma być niższy, to zwiększyłabym proporcje o połowę - sernik na pewno zmieści się w blaszce, choć będzie niższy niż ten z tortownicy.

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedź, chyba kupie mniejszą tortownicę, będzie najlepiej :)

      Usuń
  3. Ale cudeńko :D Moja ciocia zawsze robi zebre! Kocham ! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie :) Bardzo podoba mi się ten zeberkowy wzorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki sernik z wiaderka Pani uzyla do tego sernika?

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy może być ser typu grecki z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy jest on gęsty? Jeśli tak, to można nim zastąpić twaróg z wiaderka.

      Usuń
  7. A ser z wiaderka President nada się?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak nada się , sama z niego robiłam i wyszedł dobry . Jest gęsty ser president

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam jest bardzo pyszny .Ja dałam trochę więcej cukru .bo by był za mało słodki.Pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest przepyszne polecam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzień dobry jaki wymiar tortownicy

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.