Pieczone pierogi drożdżowe z serem

Pieczone pierogi drożdżowe to wspaniała przekąska, ale także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv, kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk.

Pierogi z serem z piekarnika


W poniższym przepisie proponuję Wam pierogi pieczone na słodko z nadzieniem z twarogu, ale możliwości ich nadziania jest naprawdę wiele, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Pierożki są najsmaczniejsze pierwszego dnia, w kolejnych dniach należy je krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić.
Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk.

Pierogi z serem pieczone

Pieczone pierogi drożdżowe z serem

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
320g mąki pszennej + do podsypywania
200ml wody (lub mleka)
10g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub masła


NADZIENIE
400g twarogu
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1-2 żółtka

1 jajko do posmarowania pierogów z wierzchu

Pieczone pierogi drożdżowe

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże wymieszać z cukrem, dodać 100ml wody oraz 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu
- do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto


Pierożki pieczone z serem

- ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu)


- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, dość cienko rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką, szklanką lub okrągłą foremką wykroić krążki
- na każdy krążek nałożyć nadzienie, zlepić brzegi ciasta tak jak pierogi

Pieczone pierogi z serem z ciasta drożdżowego

- odkładać na blat oprószony mąką lub od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie
- uformowane pierożki przykryć ściereczką, odstawić na krótko do napuszenia się
- przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem
- piec w 190-200 stopniach przez 15-25 do zrumienienia
- gotowe pierogi podawać na ciepło lub na zimno, ostudzone można zamrozić


Pierogi pieczone z ciasta drożdżowego

9 komentarzy:

  1. Mniam , jakie pyszne :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich pieczonych jeszcze nie jadłam :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zgrabne, wyglądają niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone pierogi nie brzmią zachęcająco, ale przyznaje, że wyglądają tak pysznie, że chętnie sama je wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły przepyszne, bardzo dziękuję za genialny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najlepiej podgrzać zamrożone pierogi? Ile czasu potrzeba mniej więcej na odmrożenie ich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj podgrzewałam je w piekarniku, wkładając takie zamrożone.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.