Ciasto bananowe z masłem orzechowym to wariacja na temat chlebka bananowego w wersji fistaszkowej. Dodatek sporej ilości masła orzechowego sprawia, że ciasto jest mniej słodkie i bardziej wytrawne, a smak fistaszków jest dość mocno wyczuwalny. Możecie regulować słodkość tego wypieku, dodając nieco więcej lub mniej miodu, ale im słodszy efekt końcowy, tym mniej wyczuwalne staje się masło orzechowe.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Ciasto bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
300g mąki pszennej
350g bananów (3-4 sztuki w zależności od wielkości)
200g masła orzechowego
40g masła
2 jajka
1 łyżka miodu
3-4 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- banany przełożyć do miski, rozgnieść widelcem
- do bananów dodać masło orzechowe, roztopione masło, jajka oraz miód, składniki wymieszać
- w drugiej misce wymieszać dokładnie mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać
- do masy dodać 3-4 łyżki mleka, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję
- UWAGA! jeśli zwiększycie ilość miodu, dodatek mleka może być niepotrzebny
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Moje dwie najukochańsze rzeczy : masło orzechowe i banany <3
OdpowiedzUsuńAż się rozmarzyłem, zjeść takie ciacho. Pycha :>
OdpowiedzUsuńMusiało pachnieć obłędnie! Orzechy i banany to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń