Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Sernik fistaszkowy bez pieczenia to uczta dla miłośników masła orzechowego i orzeszków ziemnych. Przygotowałam go na bazie serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dodatek sporej ilości lekko słonego masła orzechowego do masy serowej oraz niewielka ilość cukru sprawiają, że sernik jest mocno orzechowy i bardziej wytrawny, niż słodki w smaku. Dla przełamania smaku fistaszków, spód sernika tworzą rozdrobnione markizy czekoladowe, a wierzch - cienka warstwa masy kakaowej. Sernik posypany jest drobno posiekanymi orzechami ziemnymi, które idealnie uzupełniają całość.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.

Sernik fistaszkowy bez pieczenia


Sernik fistaszkowy bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym)
30g masła

MASA SEROWA
450g waniliowego serka homogenizowanego
250g jogurtu greckiego
150g masła orzechowego
75g domowego cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej)
4,5 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji


Sernik z masłem orzechowym na zimno

Wykonanie:

- markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić
- masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego cukru)


Sernik bez pieczenia z orzeszkami ziemnymi

- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować


Pyszny sernik fistaszkowy

- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek
- do pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować
- masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór
- orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika
- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- przechowywać w lodówce pod przykryciem


Sernik z fistaszkami na zimno

12 komentarzy:

  1. O mamo! Jak ten sernik cudnie wygląda! Uwielbiam masło orzechowe i coś czuję, że to ciacho bardzo by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bosko! Ma wspaniałą konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle już zrobiłam serników na zimno, że doświadczenie chyba pozwala mi zawsze uzyskać odpowiednią konsystencję ;)

      Usuń
  3. Smakowicie, hmmm bardzo smakowicie wygląda Twój sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się znakomicie. Lubię masło fistaszkowe - jeżeli smak jest podobny, biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku mocno wyczuwalne jest masło orzechowe, więc możesz brać w ciemno ;)

      Usuń
  5. Wygląda idealnie i pewnie smakuje jeszcze lepiej dzięki fistaszkom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Czy moge serek waniliowy zastapic mascarpone?(nie mieszkam w PL).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć konsystencja sernika będzie finalnie nieco inna, bardziej zwarta niż tego z serkiem homogenizowanym.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.