Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Sernik fistaszkowy bez pieczenia
Składniki:
SPÓD
100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym)
30g masła
MASA SEROWA
450g waniliowego serka homogenizowanego
250g jogurtu greckiego
150g masła orzechowego
75g domowego cukru waniliowego
3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej)
4,5 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody
garść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji
Wykonanie:
- markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić
- masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego cukru)
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia
- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować
- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek
- do pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować
- masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór
- orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika
- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- przechowywać w lodówce pod przykryciem
O mamo! Jak ten sernik cudnie wygląda! Uwielbiam masło orzechowe i coś czuję, że to ciacho bardzo by mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, wygląda bosko! Ma wspaniałą konsystencję :)
OdpowiedzUsuńTyle już zrobiłam serników na zimno, że doświadczenie chyba pozwala mi zawsze uzyskać odpowiednią konsystencję ;)
UsuńSmakowicie, hmmm bardzo smakowicie wygląda Twój sernik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest smakowity :)
Usuńprezentuje się znakomicie. Lubię masło fistaszkowe - jeżeli smak jest podobny, biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńW smaku mocno wyczuwalne jest masło orzechowe, więc możesz brać w ciemno ;)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie i pewnie smakuje jeszcze lepiej dzięki fistaszkom :)
OdpowiedzUsuńWitam.Czy moge serek waniliowy zastapic mascarpone?(nie mieszkam w PL).
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć konsystencja sernika będzie finalnie nieco inna, bardziej zwarta niż tego z serkiem homogenizowanym.
Usuń