Tak naprawdę można w środku umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca.
Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka.
Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce o wymiarach 15x10cm z połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać ją z całości w formie o wymiarach 25x10cm.
Ciasto z sercem
Składniki:
CIASTO CZERWONE
180g mąki pszennej
180g masła
150g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu) + opcjonalnie 1 łyżka wody do rozprowadzenia barwnika
CIASTO JASNE
240g mąki pszennej
240g masła
200g cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu z wanilii
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej
- najpierw należy przygotować ciasto czerwone
- masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę
- do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać szpatułką
- na koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać
- piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić
- całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry, odpowiadające grubości foremki, którą będziemy wycinać kształty
- w każdej kromce wyciąć serduszko, resztę ciasta można zjeść
- ciasto jasne należy wykonać identycznie jak ciasto czerwone, pomijając dodatek barwnika
- tą samą formę, w której piekliśmy ciasto czerwone (lub drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć je w ciasto
- po bokach i na wierzchu serduszek delikatnie wyłożyć resztę ciasta jasnego, można poprosić drugą osobę o ścisłe przytrzymanie serc
- nakładać ciasto małą łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego, tak, żeby każda wolna przestrzeń obok serduszek została wypełniona ciastem
- serduszka powinny zostać całkowicie przykryte ciastem, ale nie może go być w formie za dużo (maksymalnie 3/4 jej wysokości), więc najprawdopodobniej nieco ciasta pozostanie, można z niego przygotować np. 1-2 babeczki
- ciasto piec w 170 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć delikatnie z papierem z formy, ostudzić
- ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować
Wyszło piękne w środku :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPięknie Ci wyszło to serduszkowe ciasto. Świetny pomysł na podanie ciasta z niespodzianką. Na walentynki akurat :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, idealne na walentynki :)
UsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNa boże Narodzenie robiłam z choinką :) Ta z serduszkiem wygląda czarująco!
OdpowiedzUsuńCo to ta maka pszenna :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ole :*
UsuńNie radze robic ciasta ucieranego, lepiej zamienic na cos innego bez masla, bo wyjdzie zakalec. Mi wyszlo, ale ciasto zolte robilam wg innego przepisu
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach, wcale nie wychodzi zakalec z ciasta ucieranego.
UsuńWitam czy ciasto wychodzi wilgotne czy jest bardziej suche ?
OdpowiedzUsuńCiasto jest typowe dla klasycznej babki, nie jest wilgotne jak np. ciasta jogurtowe, ale też nie jest suche jak babka piaskowa.
UsuńDziękuję serdecznie za odpowiedz i pozdrawiam
Usuń