Głównym składnikiem są orzechy zimne, zarówno w formie posiekanych kawałków, jak i w postaci masła orzechowego, które nadaje wypiekowi słoność charakterystyczną dla batonika. Znajdziecie tu także słodki karmel oraz kawałki snickersów. Całość komponuje się ze sobą idealnie. Sernik jest sycący, ale nie jest przesłodzony, choć na pewno jest bombą kaloryczną.
Jeśli lubicie połączenia słodko-słone oraz smak snickersów, z chęcią i przyjemnością sięgniecie po kawałek tego sernika. Polecam!
Przepis bez zmiany proporcji składników można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
SPÓD
80g okrągłych biszkoptów
40g masła
10g gorzkiej czekolady
MASA SEROWA
800g twarogu sernikowego (gęstego z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego)
300g dobrej jakości masła orzechowego
100g cukru pudru
50g domowego cukru z wanilią
4 jajka
80g prażonych orzeszków ziemnych
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka (10g) mąki pszennej
SOS KARMELOWY (do sernika użyłam tylko połowy sosu)
100g cukru
50ml wody
100ml śmietanki 30%
10g masła
10-20g prażonych orzeszków ziemnych
1-2 batony snickers (50-100g)
Wykonanie:
SPÓD
- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do biszkoptów, wymieszać, tworząc masę o konsystencji mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja osobno wykładam dno, wypuszczając papier poza obręcz, a osobno boki, przyklejając masłem pasek papieru po wewnętrznej stronie obręczy)
- masę biszkoptową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać, schłodzić
MASA SEROWA
- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
- prażone orzeszki ziemne posiekać na bardzo drobne kawałki
- do piekarnika na dno wstawić szerokie naczynie z wodą, sernik będzie pieczony z parą wodną, ustawić temperaturę około 160 stopni
- do miski przełożyć twaróg, masło orzechowe, cukier puder i domowy cukier waniliowy, jajka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, składniki krótko zmiksować tylko do uzyskania jednolitej masy
- do masy serowej wsypać kawałki orzeszków, wymieszać
- masę przełożyć na schłodzony spód z biszkoptów, wyrównać
- tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut, aż masa serowa będzie ścięta
- wyłączyć piekarnik, wyjąć naczynie z wodą, sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia
- ostygnięty sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, nabierze wtedy odpowiedniej konsystencji
SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować, nie mieszać
zmniejszyć moc palnika, gotować aż cała woda wyparuje, a cukier przyjmie bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał gorzki smak
- zdjąć, dodać masło, energicznie wymieszać, małym strumieniem wlać śmietankę, cały czas mieszając
- całość ponownie ustawić na palniku, podgrzewać, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje
- gotowy sos karmelowy jest ciągle płynny, kiedy jest gorący; należy przelać go do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia
- żeby sprawdzić, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję sosu, można schłodzić go w lodówce, wtedy uzyskamy efekt, jaki będzie widoczny po wylaniu na sernik, który będzie przechowywany w lodówce
- zbyt rzadki sos można ponownie krótko podgrzać do większego zgęstnienia, zbyt gęsty rozrzedzić, dodając odrobinę śmietanki
SERNIK SNICKERS
- orzeszki do dekoracji pokroić na drobne kawałki
- batoniki pokroić na niezbyt grube plasterki
- sos karmelowy wyjąć z lodówki, aby przyjął odpowiednią konsystencję
- na wierzchu sernika rozprowadzić warstwę karmelu, na karmelu ułożyć plasterki snickersa, najlepiej zrobić to w odstępach od siebie, żeby nie utrudnić późniejszego krojenia
- pomiędzy kawałki batonika wysypać posiekane orzeszki (również niezbyt ściśle koło siebie)
- całość ponownie schłodzić
- sernik przechowywać w lodówce
Pomysł na sernik świetny! :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! *.*
Cudownie słodki, musiał smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny :>
OdpowiedzUsuńCzy można go upiec w prostokątnej blaszce ? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, należy tylko odpowiednio przeliczyć składniki, dopasowując ich ilość do innej formy.
UsuńWygląda niesamowicie, koniecznie będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli lubisz masło orzechowe.
Usuń