Chleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :)
Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem.
Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek o wadze około 600g. Z tego samego ciasta można zamiast chleba upiec 6 bułek, należy je wtedy piec w 200 stopniach przez około 30 minut.
Chleb pszenny na drożdżach
Składniki:
400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania
250ml letniej wody
10g drożdży świeżych
20g masła
1 łyżeczka cukru
1pełna łyżeczka (8g) soli
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać 50ml letniej wody i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopniowo stopione masło
- cały proces wyrabiania powinien trwać około 10 minut (przy ręcznym wyrabianiu)
- ciasto posmarować cienką warstwą oleju, żeby nie wyschło, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając kilka razy pięścią, krótko wyrobić, podsypując mąką
- uformować bochenek chleba: najpierw rozciągnąć ciasto tworząc prostokąt, zawinąć do środka rogi, każdy wklejając w resztę ciasta, następnie zawinąć ciasto kilkukrotnie, aż utworzy się rulon, brzegi podwinąć tak, by znajdowały się w miejscu łączenia rulonu, razem skleić
- uformowany bochenek ułożyć na blasze posypanej mąką, łączeniem do dołu, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-50 minut)
- piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni, tuż przed włożeniem chleba wnętrze piekarnika można spryskać wodą
- wyrośnięty chleb można lekko naciąć w kilku miejscach na wierzchu, używając do tego bardzo ostrego i cienkiego noża lub żyletki, dzięki temu rosnący chleb nie powinien popękać po bokach
- chleb wstawić do piekarnika, piec około 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200-210 stopni i piec kolejne 25-35 minut
- upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód
- chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce
smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :D
OdpowiedzUsuńSprawdziłam, upiekłam i zasmakowałam. Chleb jest pyszny. Wprowadziłam tylko jedną zmianę, zamiast masła dałam oliwę z oliwek. Piekłam go w kąpieli parowej. Skórka wyszła przyjemnie chrupka. Ten chlebek będzie idealnie pasował do lecza, gulaszu lub bigosu (będzie wspaniale wpijał sos).
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam :)
Usuń