Sernik stracciatella bez pieczenia to lekki, jogurtowo-śmietankowy deser z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.
W składzie nie znajdziecie sera, jednak połączenie gęstego jogurtu greckiego ze śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku.
Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.
Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.
Sernik stracciatella bez pieczenia
Składniki:
SPÓD
60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)
40g masła
10g czekolady deserowej
MASA
500g jogurtu greckiego
320ml śmietanki 30%
80g cukru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1 laska wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody
czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji
Wykonanie:
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku
- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia
- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić
-
czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)
- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki
- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w
kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego
przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać,
dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować
(masa będzie dość rzadka)
- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać
- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać
- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)
- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady
- sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni
świetny deser na lato!
OdpowiedzUsuńswietny deser koniecznie musze go zrobic :) pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.ilovebake.pl
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńLekki, puszysty.... i do tego tak ładnie wygląda. Fantastyczny deser :)
OdpowiedzUsuńA skąd wzięły się te czekoladowe drobinki w masie śmietanowo-jogurtowej?
OdpowiedzUsuńOczywiście startą czekoladę należy wrzucić do masy, już dopisuję, dziękuję za czujność :)
Usuńidealny na ciepłe popołudnia :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda taki wysoki :)
OdpowiedzUsuńWysoki, bo robiony w małej tortownicy ;)
UsuńWitam serdecznie:) przypadkiem tu trafiłam - i na pewno zostanę:)). Czy tę masę można wykorzystać jako masę do kruchych babeczek? Pozdrawiam Anka:)
OdpowiedzUsuńWitaj :) Jeśli masz na myśli przygotowanie babeczek na zimno, tzn. wypełnienie upieczonych babeczek masą, a następnie schłodzenie ich, to myślę, że jak najbardziej uda się to z masą z przepisu. Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z przepisów :)
UsuńBardzo apetyczny! Mniam...
OdpowiedzUsuńA w jakiej wielkości tortownicy robiony?
OdpowiedzUsuńA w jakiej wielkości tortownicy robiony?
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać tekst nad drugim zdjęciem, tam wyjaśniam, w jakiej formie można zrobić sernik bez zmiany ilości składników.
UsuńCzy biszkopty można zamienić np innymi ciastkami czy herbatnikami?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńPiękny! Wspaniały! Czy prosty w zrobieniu? Jeszcze nie wiem :) Ale po tym jak wyprodukowałem sernik nic już nie jest takie jak kiedyś, więc zapewne do tego niedługo się zabiorę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na fotkę sernika, jak już powstanie ;)
UsuńCzy można coś dodać innego,zamiast laski wanilii?
OdpowiedzUsuńMożna dać 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego, można też pominąć ten dodatek.
UsuńWyśmienity! Z powodzeniem moźna go podać zamiast tradycyjnego tortu na urodziny.
OdpowiedzUsuńSerniczek pyszny!Tylko mam problem po wymieszaniu żelatyny z jogurtem powstały grudki czy jest na to jakiś sposób
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie różnica temperatur między masą a żelatyną była zbyt duża i pod wpływem zetknięcia ciepłej żelatyny z zimną masą, żelatyna od razu się ścięła. Proponuję dodać najpierw więcej masy do żelatyny, w celu jej zahartowania lub bardziej ostudzić żelatynę przed dodaniem do masy.
UsuńDziękuję za odpowiedź spróbuję jeszcze raz
OdpowiedzUsuńJaką ilość wody na 4.5 łyżki żelatyny?
OdpowiedzUsuń4,5 łyżeczki żelatyny to około 2 łyżki, więc ilość wody potrzebnej do jej rozpuszczenia należy zwiększyć proporcjonalnie. Jeśli na 2 łyżki potrzeba 60ml, to na 4,5 łyżki odpowiednio więcej: około 130-140ml, pod warunkiem, że ilość pozostałych składników sernika również zostanie zwiększona.
Usuń