Sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia to lekki, jogurtowo-śmietankowy deser z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.
W składzie nie znajdziecie sera, jednak połączenie gęstego jogurtu greckiego ze śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku.

Sernik jogurtowy stracciatella

Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.
Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.

Stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)
40g masła
10g czekolady deserowej

MASA
500g jogurtu greckiego
320ml śmietanki 30%
80g cukru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1 laska wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji

Sernik jogurtowo-śmietankowy bez pieczenia

Wykonanie:

- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku
- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia

deser stracciatella w formie sernika

- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić
- czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)
- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki
- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)

Sernik stracciatella na jogurcie greckim

- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)
- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać

Sernik stracciatella

- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać
- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)
- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady

Najlepszy sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.

Wiosenne słodkości!

25 komentarzy:

  1. swietny deser koniecznie musze go zrobic :) pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.ilovebake.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki, puszysty.... i do tego tak ładnie wygląda. Fantastyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd wzięły się te czekoladowe drobinki w masie śmietanowo-jogurtowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście startą czekoladę należy wrzucić do masy, już dopisuję, dziękuję za czujność :)

      Usuń
  4. idealny na ciepłe popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda taki wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysoki, bo robiony w małej tortownicy ;)

      Usuń
  6. Witam serdecznie:) przypadkiem tu trafiłam - i na pewno zostanę:)). Czy tę masę można wykorzystać jako masę do kruchych babeczek? Pozdrawiam Anka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Jeśli masz na myśli przygotowanie babeczek na zimno, tzn. wypełnienie upieczonych babeczek masą, a następnie schłodzenie ich, to myślę, że jak najbardziej uda się to z masą z przepisu. Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z przepisów :)

      Usuń
  7. Bardzo apetyczny! Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  8. A w jakiej wielkości tortownicy robiony?

    OdpowiedzUsuń
  9. A w jakiej wielkości tortownicy robiony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać tekst nad drugim zdjęciem, tam wyjaśniam, w jakiej formie można zrobić sernik bez zmiany ilości składników.

      Usuń
  10. Czy biszkopty można zamienić np innymi ciastkami czy herbatnikami?

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! Wspaniały! Czy prosty w zrobieniu? Jeszcze nie wiem :) Ale po tym jak wyprodukowałem sernik nic już nie jest takie jak kiedyś, więc zapewne do tego niedługo się zabiorę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na fotkę sernika, jak już powstanie ;)

      Usuń
  12. Czy można coś dodać innego,zamiast laski wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego, można też pominąć ten dodatek.

      Usuń
  13. Wyśmienity! Z powodzeniem moźna go podać zamiast tradycyjnego tortu na urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek pyszny!Tylko mam problem po wymieszaniu żelatyny z jogurtem powstały grudki czy jest na to jakiś sposób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie różnica temperatur między masą a żelatyną była zbyt duża i pod wpływem zetknięcia ciepłej żelatyny z zimną masą, żelatyna od razu się ścięła. Proponuję dodać najpierw więcej masy do żelatyny, w celu jej zahartowania lub bardziej ostudzić żelatynę przed dodaniem do masy.

      Usuń
  15. Dziękuję za odpowiedź spróbuję jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)