Sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia to lekki, jogurtowo-śmietankowy deser z dużą ilością kawałków czekolady. Jego przygotowanie zajmie Wam niewiele czasu, za to delikatny smak i konsystencja, zachwycą i zaspokoją chęć na coś słodkiego i wyjątkowego zarazem.
W składzie nie znajdziecie sera, jednak połączenie gęstego jogurtu greckiego ze śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku.

Sernik jogurtowy stracciatella

Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru.
Swój serniczek przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dodatkowo za pomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników.

Stracciatella bez pieczenia

Sernik stracciatella bez pieczenia

Składniki:

SPÓD
60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy)
40g masła
10g czekolady deserowej

MASA
500g jogurtu greckiego
320ml śmietanki 30%
80g cukru
25g czekolady deserowej
25g czekolady mlecznej
1 laska wanilii
4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny
60ml wody

czekolada deserowa i mleczna starta na grube wiórki do dekoracji

Sernik jogurtowo-śmietankowy bez pieczenia

Wykonanie:

- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
- roztopione masło i czekoladę dodać do biszkoptów, wymieszać, powinna powstać masa o charakterze mokrego piasku
- tortownicę, jeśli jest taka potrzeba, wyłożyć na dnie i bokach papierem do pieczenia

deser stracciatella w formie sernika

- biszkopty przełożyć na dno formy, wylepić nimi jednolity spód, schłodzić
- czekoladę mleczną i deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do pojemnika, schłodzić (ja schowałam ją do zamrażarki)
- śmietanka i jogurt powinny być prosto z lodówki
- jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i ziarenka wydrążone z przekrojonej wzdłuż laski wanilii, dokładnie wymieszać (zwłaszcza ziarenka)

Sernik stracciatella na jogurcie greckim

- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, aż się rozpuści, pozostawić na chwilę do lekkiego przestygnięcia
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty jogurtu, wymieszać lub zmiksować (masa będzie dość rzadka)
- śmietankę ubić na sztywno, partiami dodawać do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji
- do masy wsypać schłodzoną startą czekoladę, delikatnie wymieszać

Sernik stracciatella

- gotowa masa dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać
- całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc
- czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki)
- przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady

Najlepszy sernik stracciatella bez pieczenia

Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka dni.

Wiosenne słodkości!

27 komentarzy:

  1. swietny deser koniecznie musze go zrobic :) pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.ilovebake.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekki, puszysty.... i do tego tak ładnie wygląda. Fantastyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd wzięły się te czekoladowe drobinki w masie śmietanowo-jogurtowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście startą czekoladę należy wrzucić do masy, już dopisuję, dziękuję za czujność :)

      Usuń
  4. idealny na ciepłe popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda taki wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysoki, bo robiony w małej tortownicy ;)

      Usuń
  6. Witam serdecznie:) przypadkiem tu trafiłam - i na pewno zostanę:)). Czy tę masę można wykorzystać jako masę do kruchych babeczek? Pozdrawiam Anka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Jeśli masz na myśli przygotowanie babeczek na zimno, tzn. wypełnienie upieczonych babeczek masą, a następnie schłodzenie ich, to myślę, że jak najbardziej uda się to z masą z przepisu. Pozdrawiam i zachęcam do korzystania z przepisów :)

      Usuń
  7. Bardzo apetyczny! Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  8. A w jakiej wielkości tortownicy robiony?

    OdpowiedzUsuń
  9. A w jakiej wielkości tortownicy robiony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę przeczytać tekst nad drugim zdjęciem, tam wyjaśniam, w jakiej formie można zrobić sernik bez zmiany ilości składników.

      Usuń
  10. Czy biszkopty można zamienić np innymi ciastkami czy herbatnikami?

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! Wspaniały! Czy prosty w zrobieniu? Jeszcze nie wiem :) Ale po tym jak wyprodukowałem sernik nic już nie jest takie jak kiedyś, więc zapewne do tego niedługo się zabiorę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na fotkę sernika, jak już powstanie ;)

      Usuń
  12. Czy można coś dodać innego,zamiast laski wanilii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego, można też pominąć ten dodatek.

      Usuń
  13. Wyśmienity! Z powodzeniem moźna go podać zamiast tradycyjnego tortu na urodziny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek pyszny!Tylko mam problem po wymieszaniu żelatyny z jogurtem powstały grudki czy jest na to jakiś sposób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie różnica temperatur między masą a żelatyną była zbyt duża i pod wpływem zetknięcia ciepłej żelatyny z zimną masą, żelatyna od razu się ścięła. Proponuję dodać najpierw więcej masy do żelatyny, w celu jej zahartowania lub bardziej ostudzić żelatynę przed dodaniem do masy.

      Usuń
  15. Dziękuję za odpowiedź spróbuję jeszcze raz

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaką ilość wody na 4.5 łyżki żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4,5 łyżeczki żelatyny to około 2 łyżki, więc ilość wody potrzebnej do jej rozpuszczenia należy zwiększyć proporcjonalnie. Jeśli na 2 łyżki potrzeba 60ml, to na 4,5 łyżki odpowiednio więcej: około 130-140ml, pod warunkiem, że ilość pozostałych składników sernika również zostanie zwiększona.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)