Tartę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej lub nieco chłodniejszym miejscu, jednak nie w lodówce. Mus truskawkowo-rabarbarowy podczas krojenia może nieco wypływać, ale nie jest całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
210g mąki pszennej
100g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu z wanilii
MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
300g truskawek
300g rabarbaru
60g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym
2-3 łyżki wody
dodatkowo:
1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku waniliowym
cukier puder do oprószenia tarty
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wszystko wymieszać, krótko zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- jeśli przygotowujecie tartę w tortownicy, ciasto należy podzielić na trzy części, z czego jedna ma być nieco mniejsza od dwóch pozostałych; jeśli wykorzystujecie formę na tartę, ciasto wystarczy podzielić na dwie części, jedną sporo większą od drugiej (większa na spód i boki, a mniejsza na wierzch)
- ciasto zafoliować, schłodzić
- formę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną z większych części rozwałkować na placek o średnicy spodu tortownicy, wyłożyć nim dno formy
- z mniejszej części uformować długi wałek, wyłożyć nim boki tortownicy, wyklejając ciastem cienką warstwę sięgającą nieco wyżej niż połowa wysokości formy
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, schłodzić
- schłodzone ciasto (musi być sztywne) upiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-25 minut, ostudzić (jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy na moment uchylić piekarnik i przekłuć ciasto w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką)
MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rabarbar umyć, nie obierać ze skórki, chyba że jest uszkodzona
- do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników
- rabarbar pokroić na plasterki, truskawki na nieduże kawałki, 2/3 owoców przełożyć do podgrzewanej mieszanki, wymieszać, dusić przez kilka-kilkanaście minut do zmięknięcia owoców i częściowego odparowania soku
- gorące owoce lekko przestudzić, rozdrobnić blenderem na mus lub przetrzeć przez sitko (jeśli chcemy się pozbyć np. pestek z truskawek czy skórki z rabarbaru)
- mus owocowy ponownie podgrzać, proszek budyniowy rozpuścić w zimnej wodzie, wlać do gorącego musu, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki, krótko gotować, cały czas mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy
- gorący mus rozprowadzić na ostudzonym cieście kruchym
- pozostawione owoce poukładać gęsto na wierzchu musu, oprószyć łyżeczką proszku budyniowego
- ostatni kawałek ciasta kruchego rozwałkować na okrągły placek o średnicy takiej, jak tortownica, naciąć na środku w kilku miejscach, aby ciasto podczas pieczenia mogło "oddychać"
- placek delikatnie nawinąć na wałek i przełożyć na wierzch tarty, przykleić ciasto na bokach do upieczonego już brzegu
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut do lekkiego zrumienienia, upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
O jejku ależ to ciacho cudnie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńMusiało smakować wybornie ^^
O kurcze to musi być pyszne! Koniecznie muszę takie upiec :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńOj, ja zdałam sobie sprawę że w tym roku nie upiekłam żadnej tarty. A przecież to takie fantastyczne ciasto. Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuń