Muffiny z gruszką

 Muffiny z gruszką to pyszne, mięciutkie babeczki najeżone kawałkami tego słodkiego owocu. Jak każde muffiny, także i te przygotowuje się błyskawicznie. Dodatek śmietany do ciasta sprawia, że babeczki po upieczeniu są wyjątkowo miękkie i wilgotne. Najlepiej jest wykorzystać średnio soczyste owoce, aby ciasto nie namokło od ich wilgoci.
Muffiny po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego, gdyż są wystarczająco słodkie. Z poniższego przepisu przygotujecie 10 sztuk.

Muffiny gruszkowe


Muffiny z gruszką

Składniki:

200g mąki pszennej
125 cukru
100g śmietany 18%
80g masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki (około 300g)

Muffiny śmietankowe z gruszką

Wykonanie:

- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić i ostudzić
- do jednej miski przełożyć jajka, masło, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką


Muffiny pyszne i mięciutkie

- do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier
- gruszki umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę
- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko mieszając


Muffiny

- do ciasta przełożyć pokrojone gruszki, wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami
- do papilotek nałożyć ciasto, wypełniając 3/4 ich wysokości
- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka


Muffiny gruszkowe na śmietanie

4 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.