Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów owoców. Ja wybrałam truskawki i rabarbar, pierwsze owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe.
Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest, by na wierzchu nie ułożyć zbyt wielu owoców ani kruszonki, gdyż pod wpływem dużego ciężaru ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec.
Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji.

Ciasto na maślance


Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką

Składniki:

250g mąki pszennej
250ml maślanki
100g cukru
70g (1/3 szklanki) oleju
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g owoców (u mnie rabarbar i truskawki)

KRUSZONKA
55g mąki pszennej
35g masła
35g cukru pudru


Wilgotne ciasto na maślance

Wykonanie:

- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić
- gdy rabarbar puści sok, należy go odcedzić/osuszyć


Ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem

- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, pokroić na niezbyt duże kawałki (u mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru)
- do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką)
- do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną


Najlepsze ciasto z owocami i kruszonką

- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców, wierzch posypać kruszonką
- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka
- ciasto kroić po ostygnięciu


Wiosenne słodkości!

15 komentarzy:

  1. Twoje ciasto jest genialne. Zawsze zaczynam sezon owocowy od ciast maślanych. Dam się pokroić za takie właśnie. Doskonale połączyłaś rabarbar z truskawkami ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciasta po prostu muszą zaistnieć w naszych domach w sezonie owocowym :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mnie ochota naszła na takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś mam je w planach ... tylko czekam, az mi maślanka i jajka się ocieplą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką blaszkę są to składniki? Mam 25x35 i nie wiem czy nie będzie za niskie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość formy podałam nad przepisem - 24x24cm, na dużą blachę przygotuj 1,5 porcji :-)

      Usuń
  6. Fajny przepis, czy mogę użyć owoców mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis, czy mogę użyć owoców mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć jeśli są to bardzo soczyste owoce, najlepiej je rozmrozić i odsączyć.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Ok.dziekuje za szybką odp. Mam zamrożone owoce z ogrodu: truskawki,poziomki maliny i jeżyny. Odmrożenia, zrobię ciacho i dam znać jak wyszło.Aż mi slinka cienkie😀

      Usuń
  8. Często robimy to ciasto jest pyszne:)))) tylko nie dodajemy sody. I u nas wygląda to tak : 4 jajka , 2 szklanki maślanki, 5szklanek mąki , 2łyżeczki proszku, 1 szklanka oleju,2szklanki cukru . Najlepsze ze śliwkami lub truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety wyszedł mi gniot nie do zjedzenia 😢

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.