Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest, by na wierzchu nie ułożyć zbyt wielu owoców ani kruszonki, gdyż pod wpływem dużego ciężaru ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec.
Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji.
Składniki:
250g mąki pszennej
250ml maślanki
100g cukru
70g (1/3 szklanki) oleju
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300g owoców (u mnie rabarbar i truskawki)
KRUSZONKA
55g mąki pszennej
35g masła
35g cukru pudru
Wykonanie:
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać zimne masło i cukier puder, składniki posiekać, rozetrzeć między palcami, tworząc większe lub mniejsze grudki, całość zafoliować i schłodzić
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- rabarbar oczyścić, nie obierać ze skórki (tylko uszkodzone miejsca), pokroić na niezbyt grube plasterki, zasypać 2 łyżkami domowego cukru waniliowego, odstawić
- gdy rabarbar puści sok, należy go odcedzić/osuszyć
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, pokroić na niezbyt duże kawałki (u mnie przypominały one wielkością kawałki rabarbaru)
- do miski przełożyć jajka i cukier, roztrzepać razem (nie potrzebujemy miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką)
- do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców, wierzch posypać kruszonką
- piec w 180 stopniach przez 45-55 minut do tzw suchego patyczka
- ciasto kroić po ostygnięciu
Twoje ciasto jest genialne. Zawsze zaczynam sezon owocowy od ciast maślanych. Dam się pokroić za takie właśnie. Doskonale połączyłaś rabarbar z truskawkami ummm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta po prostu muszą zaistnieć w naszych domach w sezonie owocowym :)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńAż mnie ochota naszła na takie cudeńko :)
OdpowiedzUsuńDziś mam je w planach ... tylko czekam, az mi maślanka i jajka się ocieplą:)
OdpowiedzUsuńTo życzę powodzenia i smacznego :)
UsuńNa jaką blaszkę są to składniki? Mam 25x35 i nie wiem czy nie będzie za niskie :/
OdpowiedzUsuńWielkość formy podałam nad przepisem - 24x24cm, na dużą blachę przygotuj 1,5 porcji :-)
UsuńFajny przepis, czy mogę użyć owoców mrożonych?
OdpowiedzUsuńFajny przepis, czy mogę użyć owoców mrożonych?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, choć jeśli są to bardzo soczyste owoce, najlepiej je rozmrozić i odsączyć.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOk.dziekuje za szybką odp. Mam zamrożone owoce z ogrodu: truskawki,poziomki maliny i jeżyny. Odmrożenia, zrobię ciacho i dam znać jak wyszło.Aż mi slinka cienkie😀
UsuńCzęsto robimy to ciasto jest pyszne:)))) tylko nie dodajemy sody. I u nas wygląda to tak : 4 jajka , 2 szklanki maślanki, 5szklanek mąki , 2łyżeczki proszku, 1 szklanka oleju,2szklanki cukru . Najlepsze ze śliwkami lub truskawkami
OdpowiedzUsuńNiestety wyszedł mi gniot nie do zjedzenia 😢
OdpowiedzUsuń