Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką.
Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą.
Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm.

Tarta z truskawkami


Tarta z truskawkami

Składniki:

CIASTO KRUCHE
150g mąki pszennej
75g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA
100g gęstego jogurtu naturalnego
100g śmietanki 30%
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody
ponadto:
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
150ml wody
100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty)


Tarta z galaretką

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej śmietany
- ciasto zafoliować i schłodzić
- formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu)


Krucha tarta truskawkowa

- ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą formę na tartę
- ciasto nakłuć widelcem, schłodzić
- schłodzone ciasto (powinno być sztywne po wyjęciu z lodówki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut
- jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką
- ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić


Tarta z truskawkami na zimno

MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA
- składniki powinny być prosto z lodówki
- jogurt zmiksować z cukrem
- śmietankę ubić na sztywno


- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka lub kilkanaście sekund) w kuchence mikrofalowej, aż żelatyna ponownie się rozpuści
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, wymieszać
- śmietankę przełożyć do jogurtu, delikatnie wymieszać
- masę przełożyć na kruchy spód, wyrównać

Tarta truskawkowa

GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry
- plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę
- tartę schłodzić w lodówce
- wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła dokładnie wszystkie truskawki
- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin


Wiosenne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Bardzo pięknie wygląda. Ta galaretka ma magiczny kolor :) A smaku mi narobiłaś.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta musi być pyszna.. Prezentuje się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już niektóre z Twoich ciast, wychodzą przepyszne! Tartę też spróbuję, wygląda apetycznie:)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnej chwili do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepisy się sprawdzają. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie :) Chyba ukradnę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie genialna! Można się od niej uzależnić. Ja poszłam na łatwiznę i spód zrobiłam z pokruszonych biszkoptów wymieszanych z roztopionym masłem. Wtedy wystarczy tylko wstawić do lodówki. Na tej bazie można też zrobić tartę z innymi owocami. Ja zrobiłam z borówką amerykanską.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.