Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką.
Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą.
Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm.
Tarta z truskawkami
Składniki:
CIASTO KRUCHE
150g mąki pszennej
75g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA
100g gęstego jogurtu naturalnego
100g śmietanki 30%
3 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody
ponadto:
1/2 opakowania galaretki truskawkowej
150ml wody
100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty)
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- jeśli ciasto jest za suche, można dodać odrobinę więcej śmietany
- ciasto zafoliować i schłodzić
- formę wysmarować tłuszczem (ja piekłam w tortownicy, nie smarowałam jej niczym, na spód dałam krążek z papieru, aby łatwiej przenieść tartę po upieczeniu)
- ciasto rozwałkować na placek, przełożyć go do formy, tworząc wysoki brzeg sięgający mniej więcej do połowy wysokości tortownicy lub wypełnić całą formę na tartę
- ciasto nakłuć widelcem, schłodzić
- schłodzone ciasto (powinno być sztywne po wyjęciu z lodówki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut
- jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką
- ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA
- składniki powinny być prosto z lodówki
- jogurt zmiksować z cukrem
- śmietankę ubić na sztywno
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (kilka lub kilkanaście sekund) w kuchence mikrofalowej, aż żelatyna ponownie się rozpuści
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki jogurtu, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty jogurtu, wymieszać
- śmietankę przełożyć do jogurtu, delikatnie wymieszać
- masę przełożyć na kruchy spód, wyrównać
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry
- plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę
- tartę schłodzić w lodówce
- wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia
- na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła dokładnie wszystkie truskawki
- całość ponownie schłodzić, najlepiej przez kilka godzin
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda. Ta galaretka ma magiczny kolor :) A smaku mi narobiłaś.... :)
OdpowiedzUsuńTarta musi być pyszna.. Prezentuje się pięknie:)
OdpowiedzUsuńPiekłam już niektóre z Twoich ciast, wychodzą przepyszne! Tartę też spróbuję, wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnej chwili do mnie:)
Cieszę się, że przepisy się sprawdzają. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Chyba ukradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zachęcam ;)
UsuńAbsolutnie genialna! Można się od niej uzależnić. Ja poszłam na łatwiznę i spód zrobiłam z pokruszonych biszkoptów wymieszanych z roztopionym masłem. Wtedy wystarczy tylko wstawić do lodówki. Na tej bazie można też zrobić tartę z innymi owocami. Ja zrobiłam z borówką amerykanską.
OdpowiedzUsuń