Sernik czekoladowy

Pierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm.



Sernik czekoladowy

Składniki:

CIASTO
1 szklanka mąki pszennej
70g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka kakao

MASA SEROWA

1kg twarogu trzykrotnie mielonego
150g cukru
4 jajka
100g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
160g czekolady deserowej


Wykonanie:

- składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce
- ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
- spód podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez 20 minut
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników
- do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach), aż uzyska jednolitą konsystencję i kolor
- masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem - wycinam wąskie paski papieru, smaruję je tłuszczem i przyklejam do wnętrza tortownicy)
- do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie z wodą (ja wkładam naczynie żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać
- sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 1,5 godziny lub do momentu ścięcia się masy
- po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach przez 30-60minut, powinno to zminimalizować opadanie


Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym większe szanse, że nasz sernik wyrośnie równo. Naczynie z wodą w piekarniku sprawia, że wierzch sernika nie powinien pękać, lepsze lub podobne efekty dałoby pieczenie w kąpieli wodnej (blacha z sernikiem zabezpieczona od dołu folią wstawiona do większej blachy wypełnionej wodą), lecz jest to bardziej pracochłonne, a powyższy sposób daje też bardzo dobry rezultat.
Ważne też jest, by nie miksować/ucierać za długo naszej masy, gdyż duże napowietrzenie może sprzyjać późniejszemu opadaniu sernika, a także - by sukcesywnie go studzić, nie wyjmując od razu po upieczeniu z piekarnika.

4 komentarze:

  1. O łał, bajeczny Ci wyszedł. Od samego patrzenia dostaję ślinotoku...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy sernik nalezy przechowywac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik należy przechowywać tak, jak każdy tego rodzaju wypiek, czyli raczej w chłodnym miejscu. Ja wszystkie serniki przechowuję w lodówce w szczelnym pojemniku spożywczym, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Jeśli natomiast smakują nam serniki cieplejsze, mniej zwarte, wystarczy wyjąć ciasto z lodówki na godzinę przed podaniem.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)