Bardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości nie zmienia smaku wypieków.
Dziś chcę Wam przedstawić ciasto, które w smaku i w nazwie nie może wyprzeć się obecności miodu - ciasto miodowo-serowe z orzechami. Jest to ciasto wilgotne, ciężkie (masa przed upieczeniem jest bardzo gęsta), dość słodkie, z wyczuwalnymi w każdym kęsie orzechami. Można dodać do ciasta ulubione przez nas orzechy, choć każdy rodzaj nada ciastu troszkę innego charakteru. Ja dodałam mieszankę orzechów ziemnych, laskowych i nerkowców.
Ciasto to proponuję osobom, które lubią miód
oraz orzechy, gdyż te dwa smaki królują w cieście.Twaróg nie jest
wyczuwalny, nadaje jednak ciastu zwartą, wilgotną strukturę. Polewa ze
śmietany tworzy na cieście ładną glazurę, choć nie jest słodka jak
klasyczny lukier. Przygotowanie ciasta nie wymaga zbyt wiele czasu,
jedynie siekanie orzechów może być pracochłonne.
Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, śmiało można też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce.
Ciasto miodowo-serowe z orzechami
Składniki:
250g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia orzechów
100g zmielonego twarogu półtłustego
6 łyżek miodu
60g cukru
100g margaryny
2 jajka
6 łyżek mleka
80-100g dowolnych orzechów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany 18% + 1-2 łyżeczki miodu na polewę
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- margarynę utrzeć z cukrem
- do masy dodać stopniowo jajka i miód, dokładnie utrzeć/zmiksować
- partiami dodawać zmielony ser, na koniec sukcesywnie dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko (jeśli nasze ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleka)
- orzechy drobno posiekać (jeśli są to orzechy laskowe, sparzyć je i obrać ze skórki)
- posiekane orzechy oprószyć dokładnie łyżką mąki (zapobiegnie to opadaniu orzechów na dno ciasta podczas pieczenia) i dodać do ciasta, wymieszać
- ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wygładzić wierzch łyżką
- piec w 180 stopniach przez około 60 minut, na 10 minut przed końcem tego czasu można sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta
- śmietanę wymieszać z miodem, na 5-10 minut przed końcem pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i łyżką rozsmarować po wierzchu śmietanę
- gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić, kroić dopiero po ostygnięciu
- przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem
Wygląda pysznie, takie gęste i sycące... Idealne do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło pyszne. Serdecznie wszystkim polecam!!!
OdpowiedzUsuńPopatrzyłam sobie trochę na te piękne zdjęcia i czuję się sprowokowana, żeby to ciasto zrobić ;) na pewnopewno-nadwabanki wkrótce się do tego zabiorę, tymczasem zastanawiam się, czy jest możliwość to ciasto przełożyć, czy jego konsystencja absolutnie nie pozwoli na przekrojenie go w poprzek? Pamięta Pani może?
OdpowiedzUsuńCiasto ma zwartą, wilgotną strukturę i spokojnie można je przekroić na pół i przełożyć jakąś masą.
UsuńBardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! Jeśli wyjdzie mi coś godnego uwagi, to pochwalę się w kolejnym komentarzu :)
Usuńw jakiej wielkości tortownicy było robione?
OdpowiedzUsuńjuż widzę, przepraszam za zamieszanie ;)
Usuń