Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.
Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem.

Korzenne ciasto

Korzenne ciasto dyniowe

Składniki:

1 szklanka (160g) mąki pszennej
3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)* (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
2/3 szklanki (130g) cukru
1/2 szklanki (120ml) oleju
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)

cukier puder do oprószenia ciasta

Korzenne ciasto z dynią

* Purée powinno być dość rzadkie, a z moich doświadczeń z dynią hokkaido wynika, że jej miąższ jest bardzo zwarty, a powstałe z niej purée gęste. Jeśli chcielibyście wykorzystać je do tego przepisu, powinno się nieco rozluźnić jego konsystencję, dodając trochę wody.
Purée przygotowuję zawsze piekąc umytą, nieobraną, ale pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną pestek dynię. Temperatura pieczenia to 180-200 stopni, a czas, w jakim dynia staje się miękka, uzależniony jest od wielkości kawałków (zazwyczaj 45-60 minut).

Ciasto z purée z dyni

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać
- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników

Korzenne ciasto dyniowe

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Wykorzystanie purée z dyni

W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.
Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha.

31 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pięknie i pysznie. Chętnie poczęstuję się kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor na pewno jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda. Piękny kolor, fantastycznie wyrośnięte. Ach, chciałoby się zjeść kawałek. I pewnie ten zapach..... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak pysznie, że mimo iż nie jestem fanem ciast dyniowych to bym się skusiła. Jest niesamowicie równiutkie! A w środku przepięknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ma piękny, złoty kolor! Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam. Co prawda nie wygląda tak pięknie, jak Twoje, ale smakuje bardzo, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mnie smak i konsystencja tego ciasta zachwyciły :)

      Usuń
  7. Po moim pierwszym cieście dyniowym trochę zraziłam się do dyni ;( A to wygląda tak smacznie! Czas na przeprosiny ;)

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat miłość do dyni trwa w najlepsze, a każdy wypiek z jej dodatkiem zachwyca mnie swoją miękkością i wilgotnością :)

      Usuń
  8. ma pytanie: można mąkę pszenną zamienić na migdałową lub kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie stosuję takich zamienników, więc nie zagwarantuję, że ciasto z nimi się uda, ale proszę przeczytać informacje podane na tej stronie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Robiłam, wychodzi genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłem ale złom forme wziołem i ma 3cm ale i tak dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać uważnie przed rozpoczęciem przygotowań, zawsze podaję wielość użytej przeze mnie formy. Najważniejsze, że wyszło smaczne :)

      Usuń
  11. jeszcze dodałam orzechy włoskie - i pyszota, tak jak marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko smakuje extra. :) Tylko mam mały problem ciasto nie urosło zbyt wysokie... :( Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie rośnie jakoś bardzo mocno. Jeśli było robione w tortownicy o średnicy 21cm, powinno wyjść takiej wysokości jak na moich zdjęciach.

      Usuń
  13. Robiłam dziś z potrójnej porcji, bo znika w moment 😉 daję cynamon zamiast przyprawy korzennej i trochę mąki zastępuje kakao. Wychodź wspaniałe, wilgotne, rozplywajace sie w ustach. Przepis wchodzi na stałe do zakładek. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto tak mocno przypadło do gustu, pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Przepyszne ciasto ! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.
    Pozdrawiam :)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ja też je bardzo lubię :) Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  15. Przepyszne! Niedlugo bede robic znowu, wszyscy domownicy uwielbiaja.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzis zrobilam to ciasto, mieszanke piernikowa tez ztobilam na poczekaniu (zmielilam w mlynku cynamon, gozdziki, kardamon i galke) przez co ciasto bylo bardzo intensywne. Jednak jest pewien szkopuł - jest slone! 1/2 lyzeczki to zdecydownanie za duzo na taka porcje :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzis zrobilam to ciasto, mieszanke piernikowa tez ztobilam na poczekaniu (zmielilam w mlynku cynamon, gozdziki, kardamon i galke) przez co ciasto bylo bardzo intensywne. Jednak jest pewien szkopuł - jest slone! 1/2 lyzeczki to zdecydownanie za duzo na taka porcje :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne ciasto, mięciutkie, wilgotne. Piekłam 2 razy, za drugim razem z podwójnej porcji na tortownicy 23cm, z pojedynczej wystarcza tylko na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. A mi wyszedł zakalec i to taki bardzo. :( jaka może być tego przyczyna??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodów może być kilka, np. zbyt rzadkie/gęste puree z dyni, które wpłynęło na konsystencję ciasta; zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura pieczenia; zbyt długie mieszanie ciasta lub zbyt długi okres pomiędzy wykonaniem ciasta a wstawieniem formy do piekarnika.

      Usuń
  20. Wczoraj piekła pierwszy raz, a dzisiaj drugi. Super kolor i bardzo smaczne. Na tyle proste , że dzisiaj dzieciaki prawie same zrobiły

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)