Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe to niesamowicie miękkie i delikatne ciasto, które dzięki dodatkowi korzennych przypraw, już teraz może nas przenieść w klimat świąt. Purée z dyni sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Przyprawa korzenna nadaje ciastu charakterystyczny dla pierników smak i aromat, jednak struktura ciasta jest zupełnie inna niż w piernikach, które zazwyczaj są dosyć ciężkie i zwarte.
Przepis znalazłam na blogu What The Fork Food Blog i po wprowadzeniu małych zmian, w tortownicy o średnicy 21cm przygotowałam pyszne ciasto. Zrezygnowałam z polewy (frostingu), gdyż bogactwo smaku tego ciasta nie potrzebuje według mnie dodatków i wystarczy oprószenie wierzchu cukrem pudrem.

Korzenne ciasto


Korzenne ciasto dyniowe

Składniki:

1 szklanka (160g) mąki pszennej
3/4 szklanki (200g) purée z dyni (nie hokkaido)* (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
2/3 szklanki (130g) cukru
1/2 szklanki (120ml) oleju
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)

cukier puder do oprószenia ciasta

Korzenne ciasto z dynią

* Purée powinno być dość rzadkie, a z moich doświadczeń z dynią hokkaido wynika, że jej miąższ jest bardzo zwarty, a powstałe z niej purée gęste. Jeśli chcielibyście wykorzystać je do tego przepisu, powinno się nieco rozluźnić jego konsystencję, dodając trochę wody.
Purée przygotowuję zawsze piekąc umytą, nieobraną, ale pokrojoną na mniejsze kawałki i pozbawioną pestek dynię. Temperatura pieczenia to 180-200 stopni, a czas, w jakim dynia staje się miękka, uzależniony jest od wielkości kawałków (zazwyczaj 45-60 minut).

Ciasto z purée z dyni

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać
- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników

Korzenne ciasto dyniowe

- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić
- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Wykorzystanie purée z dyni

W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.
Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory i nie wysycha.

34 komentarze:

  1. Ciasto wygląda pięknie i pysznie. Chętnie poczęstuję się kawałeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor na pewno jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda. Piękny kolor, fantastycznie wyrośnięte. Ach, chciałoby się zjeść kawałek. I pewnie ten zapach..... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak pysznie, że mimo iż nie jestem fanem ciast dyniowych to bym się skusiła. Jest niesamowicie równiutkie! A w środku przepięknie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ma piękny, złoty kolor! Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam. Co prawda nie wygląda tak pięknie, jak Twoje, ale smakuje bardzo, bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mnie smak i konsystencja tego ciasta zachwyciły :)

      Usuń
  7. Po moim pierwszym cieście dyniowym trochę zraziłam się do dyni ;( A to wygląda tak smacznie! Czas na przeprosiny ;)

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie akurat miłość do dyni trwa w najlepsze, a każdy wypiek z jej dodatkiem zachwyca mnie swoją miękkością i wilgotnością :)

      Usuń
  8. ma pytanie: można mąkę pszenną zamienić na migdałową lub kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie stosuję takich zamienników, więc nie zagwarantuję, że ciasto z nimi się uda, ale proszę przeczytać informacje podane na tej stronie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  9. Robiłam, wychodzi genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłem ale złom forme wziołem i ma 3cm ale i tak dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać uważnie przed rozpoczęciem przygotowań, zawsze podaję wielość użytej przeze mnie formy. Najważniejsze, że wyszło smaczne :)

      Usuń
  11. jeszcze dodałam orzechy włoskie - i pyszota, tak jak marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko smakuje extra. :) Tylko mam mały problem ciasto nie urosło zbyt wysokie... :( Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto nie rośnie jakoś bardzo mocno. Jeśli było robione w tortownicy o średnicy 21cm, powinno wyjść takiej wysokości jak na moich zdjęciach.

      Usuń
  13. Robiłam dziś z potrójnej porcji, bo znika w moment 😉 daję cynamon zamiast przyprawy korzennej i trochę mąki zastępuje kakao. Wychodź wspaniałe, wilgotne, rozplywajace sie w ustach. Przepis wchodzi na stałe do zakładek. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto tak mocno przypadło do gustu, pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Przepyszne ciasto ! Bardzo dziękuję za wspaniały przepis.
    Pozdrawiam :)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ja też je bardzo lubię :) Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  15. Przepyszne! Niedlugo bede robic znowu, wszyscy domownicy uwielbiaja.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzis zrobilam to ciasto, mieszanke piernikowa tez ztobilam na poczekaniu (zmielilam w mlynku cynamon, gozdziki, kardamon i galke) przez co ciasto bylo bardzo intensywne. Jednak jest pewien szkopuł - jest slone! 1/2 lyzeczki to zdecydownanie za duzo na taka porcje :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzis zrobilam to ciasto, mieszanke piernikowa tez ztobilam na poczekaniu (zmielilam w mlynku cynamon, gozdziki, kardamon i galke) przez co ciasto bylo bardzo intensywne. Jednak jest pewien szkopuł - jest slone! 1/2 lyzeczki to zdecydownanie za duzo na taka porcje :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne ciasto, mięciutkie, wilgotne. Piekłam 2 razy, za drugim razem z podwójnej porcji na tortownicy 23cm, z pojedynczej wystarcza tylko na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. A mi wyszedł zakalec i to taki bardzo. :( jaka może być tego przyczyna??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodów może być kilka, np. zbyt rzadkie/gęste puree z dyni, które wpłynęło na konsystencję ciasta; zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura pieczenia; zbyt długie mieszanie ciasta lub zbyt długi okres pomiędzy wykonaniem ciasta a wstawieniem formy do piekarnika.

      Usuń
    2. Spróbuj zmniejszyć ilość oleju o jakieś 20% (u mnie pomogło na dokładnie ten sam problem) i piekę dłużej ale w mniejszej temperaturze (aby dobrze poznać swój piekarnik, niestety sprawdza się tylko metoda prób i błędów).

      Usuń
  20. Wczoraj piekła pierwszy raz, a dzisiaj drugi. Super kolor i bardzo smaczne. Na tyle proste , że dzisiaj dzieciaki prawie same zrobiły

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszne! Robię je codziennie od tygodnia i znika w mgnieniu oka :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam je wiele razy już od dwóch lat, jest przepyszne znika błyskawicznie, wszystkie dzieci uwielbiają, jednak czasem kiedy jakimś cudem zostawało na drugi dzień miałam często taki problem, że im dłużej stało tym robiło się bardziej zbite (środek zaczynał zmieniać się w postać podobną do zakalca), po wielu próbach poradzenia sobie z tym zmniejszyłam ilość oleju o jakieś 20% i wychodzi zawsze świetnie, nawet z hokkaido.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)