Brownie chałwowe

Brownie chałwowe ma ciężką, mazistą konsystencję oraz intensywnie czekoladowy smak, z wyczuwalną chałwą. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a czas pieczenia bardzo krótki, więc jeśli lubicie chałwę i czekoladę oraz ciasta typu brownie, skorzystajcie z poniższego przepisu :)
Moje brownie piekę w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

Brownie z chałwą


Brownie chałwowe

Składniki:

160g chałwy waniliowej
75g gorzkiej czekolady
50g masła
50g cukru
80g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki (około 25g) kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mocno czekoladowe brownies

Wykonanie:

- masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- do gorącej mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia

Pyszne brownie z dodatkiem chałwy

- jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać
- mąkę przesiać, dodać do masy, wymieszać
- masa powinna być bardzo gęsta

Chałwowe brownie

- do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie, rozprowadzić w miarę równomiernie (nie będzie to łatwe ze względu na gęstość masy)
- pozostałe 60g chałwy pokroić w cienkie plasterki, poukładać je w niewielkich odstępach na wierzchu brownie, wcisnąć je lekko w masę

Brownie

- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem)
- nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie

Ciasto czekoladowe z chałwą

Jesienne słodkości!

13 komentarzy:

  1. Na pewno skorzystam z tego przepisu. Już nie mogę się doczekać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak krówka XD
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha jakie łaciate! Jak krówka :) Przepis zapisany i do zrobienia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie, bardzo sie nam spodobalo. Bardzo ciekawa strona i piekne zdjecia. Pozdrawiam cieplutko, Edyta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka łaciata krówka :) Jest piękne i z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie wymiary formy? :-)
    wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszne :) Wymiary formy masz podane nad pierwszym zdjęciem.

      Usuń
  7. czy zamiast masła mozna dodac olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można nie dodawać chalwy? Wyjdzie równie pyszne, mokre brownie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie wyjdzie takie samo jak w przepisie, proszę poszukać na blogu przepisu na inne brownie bez użycia chałwy.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)