Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.
Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce.
Ciasto z cukinii
Składniki:
225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców
2 jajka
120g cukru
1/4 szklanki oleju
250g obranej cukinii bez pestek
150g jabłek (1 średnie)
150g śliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku
- jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę
- śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę
- owoce oprószyć mąką
- jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta
- owoce wrzucić do masy, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać
- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach lub do tzw. suchego patyczka
Ciasto z cukinii swoją wilgotnością można porównać do chlebków bananowych, a dodatek owoców tę wilgotność potęguje. Upieczony chlebek długo zachowuje swoją świeżość.
przepadam za ciastami z dodatkiem warzyw;)
OdpowiedzUsuńpyszne! takie jesienne :)
OdpowiedzUsuńmusi byc przepyszny ja robilam z dyni i byl mmm
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie, i te wszystkie owoce... Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuń