Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu.
Aby owoce, a zwłaszcza śliwki, nie puściły zbyt wiele soku podczas pieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką.
Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce.

Chlebek z cukinii


Ciasto z cukinii

Składniki:

225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców
2 jajka
120g cukru
1/4 szklanki oleju
250g obranej cukinii bez pestek
150g jabłek (1 średnie)
150g śliwek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżki cynamonu

Chlebek cukiniowy

Wykonanie:

- cukinię zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sitku
- jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na średniej wielkości kostkę
- śliwki umyć, wypestkować, pokroić w kostkę
- owoce oprószyć mąką
- jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować


- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta
- owoce wrzucić do masy, wymieszać
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy wyłożyć ciasto, wyrównać
- wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w 175 stopniach lub do tzw. suchego patyczka

Cynamonowe ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii swoją wilgotnością można porównać do chlebków bananowych, a dodatek owoców tę wilgotność potęguje. Upieczony chlebek długo zachowuje swoją świeżość.

Ciacho na widelcu

4 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.