Z podanego przepisu można wykonać 5 babeczek.
Muffiny mocno kakaowe
Składniki:
7 czubatych łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
3 łyżeczki kakao
4 łyżki oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
Wykonanie:
- do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wymieszać
- wbić jajko, dodać olej i mleko, zmiksować na gładką masę
- gotowe ciasto przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, wypełnić ponad połowę ich wysokości
- piec w 190-200 stopniach przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka
wyszły twarde jak kamienie ... :(
OdpowiedzUsuńMoże za długo były pieczone, każdy piekarnik jest inny i warto dostosować czas pieczenia do niego.
UsuńZ chęcią spróbuję....:)
OdpowiedzUsuńJuż raz piekłam i położyłam na nie krem. Wyszły rewelacyjnie tylko w piekarniku trzymałam o wiele krócej bo 15 min i były idealne :) polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się sprawdził. Kiedyś piekłam je w innym piekarniku i być może dlatego potrzebowały więcej czasu, teraz też piekę muffiny krócej :-)
UsuńPodana ilość składników jest niewspółmierna z muffinkową blachą szkoda, że piszesz o tym na końcu. Gorąco nie polecam.
OdpowiedzUsuńCóż, a ja gorąco polecam przeczytać przed wykonaniem przepisu wszystko, co na jego temat jest napisane.
UsuńDziękuję za przepis. Zrobiłem muffiny dokładnie wg wskazówek w nim zawartych. Wyglądają dokładnie tak jak na zdjęciach. W smaku są suuuuuper, więc przepis trafia do moich ulubionych, powtarzanych deserów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper szybki i bardzo smaczny przepis..wyszly idealnie:)polecam
OdpowiedzUsuń