Składniki:
250g mąki pszennej
1/4 kostki masła
80g cukru
20g drożdży świeżych
2 jajka
1/2 szklanki mleka
50g mlecznej czekolady
około 15 orzeszków do dekoracji
- z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki i 1/4 szklanki letniego mleka sporządzić rozczyn, odstawić go do wyrośnięcia
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę
- masło stopić i ostudzić
- do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać masło i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki
- wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej
- wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki
- każdy placek pokroić promieniście na trójkąty
- nożem rozsmarować na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala
- orzechy posiekać drobno
- rogaliki posmarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w około 180 stopniach przez 20 minut do lekkiego zrumienienia
Uwielbiam drożdżowe wypieki! Ta czekolada mnie kupiła :D
OdpowiedzUsuńSuper! Ale bym zjadła takiego drożdżowego rogalika z czekoladą, pychota! :D
OdpowiedzUsuńZ czekoladą ! Jakie pyszności !
OdpowiedzUsuńAle ładne:)
OdpowiedzUsuńmmm smacznie wyglądają napewno wyprubuje i zapraszam do siebie pikape000.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOjej... Rogaliki, czekolada... Mhmm.. Nic, tylko wcinać ze smakiem! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas:
http://aandjcookbook.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie! :D
Bardzo ładnie wyszły :). Ani trochę się nie spiekły, a jak sobie pomyślę, co mają w środku, to aż mi ślinka cieknie ;).
OdpowiedzUsuń