Piernik z marchwi

Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi.
Jest to piernik, który nie zawiera miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy.
Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny marchewkowy kolor (choć barwa uzależniona jest też od tego, jak ciemny karmel przygotujemy), lekko korzenny i marchewkowy smak i obok tradycyjnego piernika, śmiało możemy przygotować go na nasz świąteczny stół.
Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach  260x110x75.

piernik z marchwią


Piernik z marchwi

Składniki:

400g marchwi
500g mąki tortowej
250g cukru
2 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli

piernik z dodatkiem marchwi

Wykonanie:

- marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki)
- z 50g cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia
- margarynę/masło rozpuścić i przestudzić

Jak przygotować karmel?
- cukier wsypać do rondelka i  rozpuścić na małym ogniu, aż przybierze brązowy kolor; im dłużej będziemy go rumienić, tym ciemniejszy będzie karmel (należy uważać, żeby go nie spalić, bo będzie gorzki)


- zdjąć go z palnika i wlać zimną wodę, UWAGA, może pryskać, karmel momentalnie zacznie twardnieć
- należy z powrotem wstawić rondelek na palnik, żeby cukier mógł się ponownie rozpuścić
- gdy to nastąpi, zdjąć karmel i ostudzić

piernik z dodatkiem marchewki

- do utartej miazgi marchewkowej dodać przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawami
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 200g cukru na puszystą masę
- do przygotowanych już składników dodać żółtka, tłuszcz i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera)


- z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać
- ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut lub do tzw. suchego patyczka
- można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne
- po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z boku na bok

piernik z marchwi

5 komentarzy:

  1. idą święta, oj idą! pyszny piernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor ma cudny, uwielbiam ciasta marchewkowe, więc taki piernik też by mi z pewnością zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piernik z marchwi... ciekawe, ciekawe :)
    Bardzo ładny kolor dzięki niej uzyskał!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mrachewkowy super - lubie urozmaicenie!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.