Czynnością, która taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe.
Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek.
Składniki:
150g mąki tortowej
30g maku
80g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
czekolada deserowa do dekoracji
cukier puder i białko do wykonania lukru
Wykonanie:
- mak opłukać i odsączyć
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto
- ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz.
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło
- foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni
- po wystudzeniu udekorować
Przy okazji dekorowania ciasteczek z makiem, upiększyłam też ciasteczka korzenne, które piekłam tydzień temu. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym nadal są kruche i bardzo smaczne.
Mmm... ciasteczka z makiem, pycha bardzo mi się podobają takie pieguski :))
OdpowiedzUsuńjeśli jest mak, to ja nic więcej nie potrzebuję <3 :D Cuuudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam specjały z dodatkiem maku. Ciasteczka bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie z tego, co ma się pod ręką. Nie są bardzo słodkie i smakują naprawdę wybornie. Wycięłam je foremką w kształcie serca i moja pociecha stwierdziła, że to ciasteczka z miłości :-)
OdpowiedzUsuń