Ciasteczka korzenne

Pora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)
Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym.
Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light.

kruche ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne
Składniki:
200g mąki tortowej
120g margaryny
100g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)
1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruche ciastka korzenno-cynamonowe

Wykonanie:
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche
- dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami
- wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta
- ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce

korzenne ludziki

- schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną
- ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą

korzenne ciasteczka z ciasta kruchego

Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być wtedy dłuższy. Z tych dwóch wersji smakowych bliższa jestem chyba wersji łagodnej, choć jeśli nie jest się zwolennikiem słodkich ciastek, to mocno korzenne ciasteczka powinny przypaść do gustu.

ciastka korzenne

Z podanej ilości składników wychodzi około 45 cienkich ciasteczek. Jeśli lubimy ciasteczka dekorowane, to zachęcam do zabawy z lukrem i pisakami spożywczymi. Moje ciasteczka są "gołe", gdyż taką wersję lubię najbardziej.

ciasteczka korzenne najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku

21 komentarzy:

  1. Śliczne ciasteczka a ten ozdobiony najśliczniejszy podobny do Ciastka ze Shreka po prostu gwiazda filmowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciastek Ci wyszedł :) zawsze chciałam taką foremkę. Ciasteczka na pewno przepyszne i czym dłużej poleżą tym będą pyszniejsze :)
    Pozdrawiam Berniko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedne z moich ulubionych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna foremka, a pierniczki na pewno pyszne i pachnące

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasteczka pyszne ale rozwałkowanie ciasta przy 5 letniej córce,która chętnie "pomaga" graniczy z cudem prawie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukałam przepisu z daną ilością margaryny bo zapomniałam kupić. Ciasteczka wyszły idealnie! :) No i są przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się, że ciasteczka przypadły do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto należy schłodzić około 1 godziny, zwłaszcza, jeśli do ciasta doda się masło zamiast margaryny.

      Usuń
  9. Ładnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie wyszły ciasteczka, a mam pytanie. Ile trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam czy mozna zamiast margaryny dodać masło ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka zrobiłam raz (kilka dni temu), dzisiaj robię kolejny raz- z podwójnej porcji ;)

    pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałabym uzyskać takie ciemniejsze ciasteczka, ale o niezbyt mocnym korzenny smaku. Czy mogę dać łyżeczkę tej przyprawy i łyżeczkę kakao dla koloru?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy ciasteczka so miekkie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis doskonały. Ciasto szybko się zagniata. Ciastaeczka znakomicie kruche i smaczne. Zrobiłam z kilograma mąki.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)