Murzynek z białek to ciasto kakaowe przygotowane na bazie ubitych białek, bez dodatku żółtek. Jest ono nieco lżejsze od tradycyjnego murzynka z całymi jajkami, ma delikatniejszą strukturę i nie jest też tak wilgotne. Polewa czekoladowa, którą jest udekorowany murzynek, doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności.
Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe).
Murzynek z białek
Składniki:
CIASTO
6 białek
120g cukru pudru
120g oleju kokosowego
160g mąki pszennej
50g kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
POLEWA CZEKOLADOWA
50g gorzkiej czekolady
25g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- białka ubić na sztywno
- do sztywnej piany z białek dodawać po jednej łyżce cukier, cały czas ubijać do wyczerpania cukru i uzyskania gęstej masy białkowej
- do ubijanych białek wlać cienkim strumieniem olej oraz dodać ekstrakt z wanilii
- mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia
- składniki suche stopniowo (również po jednej łyżce) przesiewać do masy białkowej, delikatnie mieszając szpatułką
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć od razu do formy (nie powinno zbyt długo czekać na pieczenie)
- formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- ostudzone ciasto udekorować polewą
- czekoladę połamać na mniejsze kawałki, umieścić ją z olejem w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczkę ustawić nad garnuszkiem z parującą wodą)
- rozpuszczoną czekoladę ostudzić, jeszcze płynną rozsmarować na wierzchu i/lub bokach ciasta
- ciasto udekorowane polewą pozostawić do jej zastygnięcia
- przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej w chłodnym miejscu (ze względu na polewę czekoladową)
mniam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł gdy zostaną nam niewykorzystane białka :)
OdpowiedzUsuńAleż ma smakowity kolor! :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy czym mozna zastąpić ?
OdpowiedzUsuńZwykłym olejem, np. rzepakowym czy słonecznikowym.
Usuńpyszny:) ja nakłułam ciasto wykałaczką i oblałam czekoladą jest wilgotniejszy. czy można dać pół na pół kakao z groszkami czekoladowymi?
OdpowiedzUsuńMożna dodać oprócz kakao trochę groszków czekoladowych, byle nie za dużo, bo mogą one za bardzo obciążyć ciasto na białkach.
Usuń