Do wykonania ciasteczek zużyłam aż dwie tabliczki czekolady i dzięki temu są one mocno czekoladowe.
Z podanych składników można przygotować około 25 sztuk.
Składniki:
250g płatków owsianych
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
50g masła
50g brązowego cukru
2 jajka
Wykonanie:
- gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na garnuszku z parującą wodą)
- do ciepłej czekolady dodać płatki owsiane i brązowy cukier, wymieszać i ostudzić
- mleczną czekoladę pokroić w kostkę
- do ostudzonej masy dodać kawałki czekolady, wymieszać
- na koniec dodać jajka, dokładnie wymieszać
- dłonie moczyć w zimnej wodzie, następnie formować w nich okrągłe i lekko spłaszczone ciastka
- ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie
- przygotowane ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 15 minut
- ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku
proste a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńKiedyś się takie robiło. Z margaryny cukru i kakao. Do gorącej masy wsypywalo sie płatki owsiane. I tyle. Żadnego pieczenia. Tez byly dobre. Z czekoladą rozpuszczoną to juz luxus😁
OdpowiedzUsuńMaria,
OdpowiedzUsuńczy zamiast czekolady mlecznej można dodać żurawinę,ew. orzechy włoskie.
Ale tylko zamiast mlecznej? Dałabym więcej gorzkiej plus wymienione dodatki. Nie wiem, czy wykorzystanie tylko czekolady gorzkiej bez zwiększenia jej ilości, nie sprawi, że masa na ciastka nie będzie zbyt sypka.
Usuń