Z podanej porcji przygotować można 25-28 sztuk.
Składniki:
4 białka
100g cukru pudru
130g wiórków kokosowych
130g płatków owsianych
50g oleju kokosowego (nierafinowanego)
Wykonanie:
- olej, jeśli jest w formie stałej, należy rozpuścić i ostudzić
- białka ubić na sztywno
- pod koniec ubijania dodawać stopniowo - po jednej łyżce - cukier puder, ubijać do uzyskania gęstej, lśniącej masy (jak na bezę)
- do drugiej miski wsypać płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać ze sobą
- do składników suchych dodać płynny olej kokosowy, wymieszać
- do masy białkowej dodać w kilku partiach składniki suche, delikatnie, ale dokładnie wymieszać
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- do miseczki nalać zimną wodę, dłonie maczać w wodzie, ułatwi to formowanie ciasteczek
- z masy formować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- ciasteczka układać w odstępach od siebie na blasze
- blachę z uformowanymi ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 minuty lub do lekkiego zrumienienia
- ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku, można w lodówce
nie dość, że zdrowo to jeszcze przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z masłem.
Usuń