Deser truskawkowo-rabarbarowy

Deser truskawkowo-rabarbarowy to połączenie słodkiej i delikatnej bitej śmietany i jogurtu greckiego z musem z truskawek i rabarbaru, na który przepis znajdziecie tutaj. Całość uzupełniają herbatniki i chrupiące płatki migdałowe. Deser jest prosty w wykonaniu, ładnie wygląda w szklankach dzięki odróżniającym się do siebie kolorom, a także doskonale smakuje.
Z przepisu można przygotować 2 sztuki.

Deser z truskawkami i rabarbarem


Deser truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

250g musu truskawkowo-rabarbarowego z tego przepisu
150ml śmietanki 30%
100g jogurtu greckiego
3 łyżki domowego cukru z wanilią
25g płatków migdałowych
3 herbatniki typu petitki

Deser truskawkowo-rabarbarowy

Wykonanie:

- śmietankę ubić na sztywno z domowym cukrem waniliowym
- ubitą śmietankę delikatnie wymieszać z jogurtem greckim
- na spód szklanek pokruszyć po 1/2 herbatnika, wyłożyć część masy śmietankowo-jogurtowej (około 1/4 na 2 szklanki)
- na masie śmietankowo-jogurtowej delikatnie rozsmarować około połowę musu (na 2 szklanki) tak, aby przykrył on białą warstwę


Deser truskawkowo-rabarbarowy

- na mus truskawkowo-rabarbarowy wysypać nieco płatków migdałów, przykryć je kolejną warstwą białej masy, na nią wysypać po pokruszonym herbatniku
- ciastka przykryć kolejną białą warstwą
- na masie śmietankowo-jogurtowej rozsmarować pozostały mus owocowy
- mus posypać płatkami migdałowymi, a je przykryć ostatnią warstwą białej masy


- wierzch posypać płatkami migdałowymi
- gotowy deser przykryć i schłodzić w lodówce
- przed podaniem można dodatkowo udekorować na wierzchu połówką truskawki
- deser przechowywać w lodówce

Deser z musem z truskawek i rabarbaru

3 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.