Z przepisu można przygotować 2 sztuki.
Deser truskawkowo-rabarbarowy
Składniki:
250g musu truskawkowo-rabarbarowego z tego przepisu
150ml śmietanki 30%
100g jogurtu greckiego
3 łyżki domowego cukru z wanilią
25g płatków migdałowych
3 herbatniki typu petitki
Wykonanie:
- śmietankę ubić na sztywno z domowym cukrem waniliowym
- ubitą śmietankę delikatnie wymieszać z jogurtem greckim
- na spód szklanek pokruszyć po 1/2 herbatnika, wyłożyć część masy śmietankowo-jogurtowej (około 1/4 na 2 szklanki)
- na masie śmietankowo-jogurtowej delikatnie rozsmarować około połowę musu (na 2 szklanki) tak, aby przykrył on białą warstwę
- na mus truskawkowo-rabarbarowy wysypać nieco płatków migdałów, przykryć je kolejną warstwą białej masy, na nią wysypać po pokruszonym herbatniku
- ciastka przykryć kolejną białą warstwą
- na masie śmietankowo-jogurtowej rozsmarować pozostały mus owocowy
- mus posypać płatkami migdałowymi, a je przykryć ostatnią warstwą białej masy
- wierzch posypać płatkami migdałowymi
- gotowy deser przykryć i schłodzić w lodówce
- przed podaniem można dodatkowo udekorować na wierzchu połówką truskawki
- deser przechowywać w lodówce
taki deser to mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniały deser truskawkowy, kocham takie dania :P
OdpowiedzUsuńBardzo patriotyczny ;)
OdpowiedzUsuńMusiał smakować wybornie :)