Ciasto jogurtowe z makiem i morelami ma w sobie coś z ciasta babkowego, zapewne dlatego, że w swoim składzie oprócz zwykłej mąki pszennej, ma jeszcze mąkę ziemniaczaną, która bardzo często znajduje się w przepisach na babki.
Ciasto jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność.
Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego, a także bardzo dobrze współgra ze smakiem moreli.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm.
Ciasto jogurtowe z makiem i morelami
Składniki:
300g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
300g jogurtu greckiego
120g cukru pudru
4 jajka
75g masła
80g suchego maku
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500g moreli
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- do miski przełożyć jajka,cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać ręczną trzepaczką
- do jajek dodać jogurt grecki oraz roztopione, ostudzone masło, składniki wymieszać
- w osobnym naczyniu wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i suchym makiem
- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać
- formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
- morele umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu w odstępach od siebie ułożyć połówki moreli, skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec przez około 35 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać w chłodnym miejscu (ze względu na owoce) pod przykryciem
Wygląda uroczo z tymi makowymi kropeczkami i słonecznymi morelami :)
OdpowiedzUsuńten mak dodaje uroku ciastu strasznie mi się w tej wersji podoba :)
OdpowiedzUsuń