Sernik wiśniowy bez pieczenia to połączenie delikatnej masy powstałej na bazie serka, ubitej śmietanki i wiśni z czekoladowym kremem. Całość jest mało słodka, odpowiednio owocowa i czekoladowa zarazem. Do przygotowania masy najlepiej wykorzystać serek z wiaderka o niezbyt zwartej konsystencji, gdyż dzięki niemu sernik będzie delikatny i kremowy.
Sernik udekorowałam wiśniami i wiórkami czekolady. Elementy te nie tylko ładnie się prezentują, ale także urozmaicają gładką konsystencję deseru.
Jeśli nie posiadacie drylownicy, nie martwcie się - również możecie przygotować taki sernik. Wystarczy zwykła słomka do napojów, za pomocą której można wypchnąć pestkę z wiśni.
Sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm.
Sernik wiśniowy bez pieczenia
Składniki:
SPÓD
100g herbatników typu petitki
60g masła
20g gorzkiej czekolady
MASA WIŚNIOWA
600g serka z wiaderka (takiego jak na sernik, najlepiej niezbyt zwartego)
500g wiśni (około 400g po wydrylowaniu)
100ml śmietanki 30%
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki zimnej wody
KREM CZEKOLADOWY
150ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
DEKORACJA
kilka kostek gorzkiej czekolady
10-12 wiśni (w zależności, na ile kawałków pokroimy sernik)
1 łyżka cukru
Wykonanie:
SPÓD
- masło i czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ułożyć nad garnkiem z gotującą się, parującą wodą), ostudzić
- do malaksera przełożyć herbatniki oraz mieszankę masła i czekolady, wszystko zmiksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie i bokach papierem do pieczenia, wyrównać tak, aby utworzyła spód
- formę z gotowym spodem schłodzić
MASA WIŚNIOWA
- wiśnie umyć, wydrylować
- do rondelka przełożyć wiśnie, domowy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, aż wiśnie się zagotują i zmiękną (15-20 minut)
- wiśnie lekko ostudzić, jeszcze ciepłe rozdrobnić blenderem na mus (będzie rzadki, nie należy odlewać soku)
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do ponownego rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, gdyż straci swoje właściwości żelujące)
- rozpuszczoną żelatynę wymieszać z ciepłym musem wiśniowym, całość ostudzić
- do miski przełożyć serek, stopniowo dodawać mus połączony z żelatyną, delikatnie wymieszać
- śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową
- masę przełożyć na spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do momentu ścięcia się masy
KREM CZEKOLADOWY
- śmietankę podgrzać z czekoladą w kąpieli wodnej, do momentu rozpuszczenia się czekolady
- czekoladową śmietankę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce
- do schłodzonej mieszanki (będzie bardzo gęsta) dodać cukier puder, całość ubić mikserem na gęsty krem
- krem przełożyć na ściętą masę wiśniową, wyrównać, ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc
DEKORACJA
- wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do rondelka z łyżką cukru
- wiśnie podgrzewać, aż puszczą nieco soku, który utworzy z cukrem gęsty syrop, a wiśnie zmiękną (nie mogą się rozpaść)
- wiśnie delikatnie wyjąć z syropu, ostudzić
- czekoladę zetrzeć na wiórki
- sernik posypać z wierzchu wiórkami czekolady i udekorować wiśniami z syropu (po jednej na każdy kawałek sernika)
- sernik przechowywać pod przykryciem w lodówce
Pyszne ciasto mm
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję :)
cudnie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy można użyć mrozonych wisni? Uwoelbiam polaczenie czekolady i wisni:)
OdpowiedzUsuńTak, można wykorzystać wiśnie mrożone.
UsuńZnakomity! Szalenie mi się ten kolor podoba :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam już wiśni...
Na jaka wielkosc blaszki jest sernik?
OdpowiedzUsuńTortownica o średnicy 21cm.
Usuń