Konsystencja ciasta jest nieco inna niż w tradycyjnych ciastach ucieranych za sprawą dodatku mąki krupczatki. Duże kawałki owoców zanurzone w cieście sprawiają, że ciasto jest wilgotne.
Przygotujecie je w formie o wymiarach 30x20cm.
Ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
160g masła
150g cukru pudru
4 jajka
60ml mleka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
500-600g brzoskwiń (5-6 sztuk)
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- brzoskwinie umyć, przekroić na połówki, pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki
- białka oddzielić od żółtek
- masło utrzeć/zmiksować z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej kilka minut)
- do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym miksować do wrobienia żółtka w masę
- dodać ekstrakt z wanilii i mleko, wymieszać
- mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do masy w kilku partiach przesiać składniki suche, wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji
- białka ubić na sztywną pianę
- pianę z białek delikatnie przełożyć do masy, wymieszać
- formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia
- masę przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu w odstępach od siebie poukładać ćwiartki brzoskwiń, skórką do dołu
- nie należy ich za bardzo wciskać w ciasto, ponieważ podczas jego rośnięcia i tak w pewnym stopniu się w nim zanurzą
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- kroić po ostygnięciu
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu (ze względu na owoce)
bardzo smakowite to ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmm, to decydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń