Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to klasyczny kruchy placek z owocami, wzbogacony o świeży smak cytryny. Całość zwieńcza polewa jogurtowa, którą również urozmaica dodatek soku z cytryny.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm.

Placek kruchy z truskawkami i rabarbarem


Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

CIASTO KRUCHE
320g mąki pszennej
150g masła
100g cukru pudru
1 małe jajko
skórka otarta z 2 cytryn
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

NADZIENIE OWOCOWE
400g truskawek
200g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

POLEWA JOGURTOWA
60g cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny


Ciasto cytrynowe z truskawkami i rabarbarem

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko, skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz szczyptę soli
- wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić


- jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia lub podsypując lekko mąką
- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem
- ciasto podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut
- upieczone ciasto ostudzić

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem

NADZIENIE OWOCOWE
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na połówki lub mniejsze kawałki (jeśli owoce są duże)
- rabarbar umyć, pokroić na nieduże kawałki
- rabarbar zasypać cukrem, odstawić na krótko
- gdy rabarbar puści sok, odlać go, do reszty dodać truskawki oraz mąkę ziemniaczaną


- całość wymieszać, od razu wyłożyć na ostudzony, podpieczony spód
- owoce przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta, przykleić do brzegów formy, delikatnie nakłuć widelcem
- ciasto piec w 180 stopniach przez 45-50 minut do lekkiego zrumienienia

Kruche z polewą

POLEWA JOGURTOWA
- cukier puder przesiać, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny na gładką polewę (jak lukier)
- polewę rozsmarować na gorącym, wyjętym z piekarnika upieczonym cieście
- pozostawić do zastygnięcia polewy
- po ostygnięciu pokroić w kwadraty
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu


Ciasto kruche ze skórką cytrynową

3 komentarze:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.