Tarta cappuccino z morelami

Tarta cappuccino z morelami to pyszna tarta z nadzieniem na bazie jogurtu greckiego i dodatkiem w postaci proszku cappuccino. Całość smakuje kawowo, a kwaskowate i soczyste morele idealnie współgrają z tym smakiem.
Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 24cm (ja zrobiłam swoją w formie o średnicy 21cm z 3/4 składników).

Tarta o smaku cappuccino


Tarta cappuccino z morelami

Składniki:

CIASTO
240g mąki pszennej
130g masła
100g cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
400g jogurtu greckiego
2 jajka
40g domowego cukru waniliowego
50g cappuccino w proszku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200-250g moreli


Tarta z morelami

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być z lodówki
- mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać sól, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz zimną wodę, wszystko wymieszać
- ze składników zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę


- ciasto nakłuć widelcem, ponownie schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni
- schłodzony spód z ciasta piec przez około 25 minut do zrumienienia (można piec też "na ślepo", czyli przykryć ciasto papierem i wysypać specjalne kulki lub zwykły groch, a po 15-20 minutach zdjąć papier i dopiekać tartę do zrumienienia)
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić

Tarta z morelami

NADZIENIE
- wszystkie składniki na nadzienie krótko wymieszać (ręczną trzepaczką lub mikserem)
- temperaturę piekarnika obniżyć do 160-170 stopni
- morele umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie, tak, by sięgało nieco poniżej poziomu brzegów tarty


- na nadzieniu poukładać połówki moreli skórką do dołu, lekko wciskając je w masę
- tartę piec do ścięcia się masy cappuccino przez 30-40 minut
- upieczoną pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia
- kroić po ostygnięciu, przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem
- przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Tarta o smaku cappuccino z jogurtu

6 komentarzy:

  1. super pomysł z tym dodatkiem cappucinno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, smakowite połączenie, bardzo oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie słodkości to ja rozumiem. :) Nie potrzebuję kremu i galaretki, żeby być zadowolonym z deseru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodko to wygląda, będe musiała zdecydowanie sobie takie zafundować nie długo :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakich innych owoców można użyć do tego ciasta, żeby nie "zepsuć" smaku?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.