Jak każde ciasto lub sernik z masą, do której dodaje się ubitą pianę z białek, także śmietanowiec podczas pieczenia rośnie, a później nieco opada. Jest to normalne i trudne do ominięcia. W zależności od użytych składników lub rodzaju piekarnika, może to być mniej lub bardziej widoczne, nie wpływa to jednak na jakość i smak ciasta.
Śmietanowca przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Składniki:
CIASTO KRUCHE
280g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
175g masła
120g cukru pudru
4 żółtka
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
MASA ŚMIETANOWA
700g kwaśnej śmietany 18%
100g cukru
4 białka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki domowego cukru waniliowego
600g wiśni
Wykonanie:
- składniki na ciasto kruche powinny być zimne
- mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i szczyptę soli
- masło posiekać, dodać do mąki
- jajka umyć, sparzyć, oddzielić żółtka od białek; żółtka dodać do mąki, białka zostawić do masy śmietanowej
- ze składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części, obie zawinąć w folię, schować do zamrażarki na kilka godzin
- formę wyłożyć tylko na dnie lub na całości papierem do pieczenia (w przypadku pierwszej opcji śmietanowca przed wyjęciem z formy należy odciąć od brzegów nożem)
- na dno formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta
- kruchy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-15 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić
- składniki na masę śmietanową powinny być w temperaturze pokojowej
- wiśnie umyć, pozbawić pestek, odsączyć z nadmiaru soku
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i budyń w proszku, masa białkowa powinna być bardzo sztywna i lśniąca jak na bezę
- do białek dodać stopniowo śmietanę, delikatnie wymieszać, aby nie zaburzyć struktury białek
- masę śmietanową przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wiśnie, na owoce zetrzeć drugą połowę ciasta kruchego
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 60 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony, a całość ścięta (ciasto w formie może się lekko ruszać przy potrząsaniu, ale nie może być płynne)
- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia
- ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce, gdyż na drugi dzień zyska bardziej zwartą konsystencję
Mmm, ależ bym Ci kawałeczek podkradła, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziś zniknęły ostatnie kawałeczki :)
UsuńTo ciasto, to dla mnie coś nowego, ciekawego i smakowitego. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Krysiu. Smakuje jak delikatny serniczek z kakaową kruszonką :)
UsuńWyśmienite:)wypróbowałam i smakowało całej rodzinie...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, również pozdrawiam :)
UsuńPyysznie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary są formy do pieczenia ?
23x23cm.
UsuńWiśnie się ze słoika też mogą być
OdpowiedzUsuń