Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest to więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-)
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Składniki:
CIASTO KRUCHE
160g mąki pszennej
80g masła
50g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru z wanilią
2 łyżki śmietany 18%
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
400-500g śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta
BEZA
2 białka
100g drobnego cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- składniki na ciasto kruche powinny być prosto z lodówki
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zimne masło, żółtka oraz śmietanę, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce
- śliwki umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki lub ćwiartki, osuszyć
- dno formy wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto rozwałkować na placek lub wylepić nim dno formy, nakłuć widelcem, na wierzchu rozsmarować mąkę ziemniaczaną
- na cieście skórką do dołu ułożyć koło siebie ćwiartki lub połówki śliwek, lekko dociskając
- ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-30 minut do lekkiego zrumienienia
- pod koniec czasu pieczenia się ciasta kruchego rozpocząć przygotowywanie bezy
- białka ubić na sztywno
-
gdy piana z białek jest wystarczająco sztywna, rozpocząć dodawanie
cukru - po jednej łyżce, po każdej ubijając masę, aż cukier się rozpuści
- gdy dodamy cały cukier, a masa jest gęsta i lśniąca, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, masę zmiksować do połączenia się składników
- na podpieczone ciasto od razu (beza nie może stać) wyłożyć masę, rozsmarować, łyżeczką wyciągając wyższe czubki
- temperaturę zmniejszyć do 160-170 stopni, ciasto wstawić i piec kolejne 20-30 minut lub do zrumienienia się bezy
- jeśli beza nie jest jeszcze wystarczająco zrumieniona lub sucha, można zmniejszyć temperaturę do 100-120 stopni i suszyć do momentu uzyskania zadowalającego efektu
- ciasto po ostygnięciu kroić delikatnie za pomocą ostrego noża, gdyż beza jest bardzo krucha
- ze względu na obecność bezy ciasta nie należy przechowywać w lodówce
Dla mnie ta beza jest właśnie tym co mnie przyciąga. Dodatkowym atutem Twojego wypieku są oczywiści śliwki. I już mi się zachciało zjeść takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńŁączy w sobie to co najlepsze późnego lata! *.*
Wygląda po prostu cudownie :)
OdpowiedzUsuń