Dwuskładnikowe lody krówkowe

Dwuskładnikowe lody krówkowe to najprostsze lody, jakie możecie przygotować w domu - bez mieszania, bez jajek, bez maszyny. Wystarczy, że zaopatrzycie się w foremki, w których uformujecie lody.
Lody krówkowe z poniższego przepisu nie mają wielu kalorii, gdyż ich bazą jest jogurt, a nie tłusta śmietanka. Nie zawierają też cukru, a słodycz zapewniają cukierki krówki.
Z podanych proporcji przygotujecie 5 małych lodów.

Lody krówkowe w foremkach


Dwuskładnikowe lody krówkowe

Składniki:

200g jogurtu naturalnego
100g krówek

Najprostsze lody krówkowe

Wykonanie:

- krówki rozpuścić w kąpieli wodnej, jeśli część cukierków się nie rozpuści, masę przetrzeć przez sitko, a pozostałość wyrzucić
- do masy krówkowej dodać jogurt, składniki dobrze wymieszać
- masę przelać do foremek do lodów, zamknąć je (lub włożyć patyczek, w zależności od rodzaju foremek), wstawić do zamrażarki na kilka godzin
- zamrożone lody delikatnie wyciągnąć z foremki, jeśli lód nie chce odejść od brzegów, należy na chwilę zanurzyć foremkę w ciepłej wodzie lub ocieplić ją dłonią


Pyszne lody krówkowe z jogurtem

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

1 komentarz:

  1. Świetny sposób na pyszne lody. A smak krówki chyba wszyscy lubimy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.