Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak chlebek bananowy, na bazie dojrzałych bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z orzechami, która równoważy słodycz bananów i urozmaica wnętrze babeczek. Jeśli nie macie pod ręką takiej czekolady, możecie użyć osobno gorzką czekoladę i orzechy laskowe.
Z poniższego przepisu przygotujecie 8 sztuk.
Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami
Składniki:
175g mąki pszennej
2 banany (około 230g)
40g masła
40g miodu
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 łyżki domowego cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
85g gorzkiej czekolady z orzechami
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- banany skropić 1 łyżką soku z cytryny, rozgnieść widelcem na miazgę, nie musi być ona całkiem gładka
- czekoladę z orzechami posiekać na drobne kawałki; jeśli korzystacie osobno z czekolady i orzechów, każde z nich posiekać na mniejsze kawałki
- do bananów dodać jajko, miód, cukier z wanilią, roztopione masło i ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki wymieszać
- składniki suche dodać do składników mokrych, niezbyt dokładnie wymieszać
- na koniec dodać czekoladę z orzechami, ponownie krótko wymieszać
- do formy na muffiny włożyć papilotki, każdą napełnić w 2/3 ciastem
- piec w 180 stopniach przez około 25 minut to tzw. suchego patyczka
pychota, kiedyś często takie robiłam :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto bananowe w formie mini :)
OdpowiedzUsuńAle wypasione te Twoje muffiny :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie je wcinam... co prawda dałam olej zamiast masła, ale mimo tego i tak są przepyszne! :) no i bez nabiału <3
OdpowiedzUsuń