Przyrządzenie domowego dżemu nie jest trudne. Wystarczy szeroki garnek z grubym dnem, owoce, cukier oraz sok z cytryny i ewentualne dodatki smakowe, np. laska wanilii.
Do przygotowania dżemu brzoskwiniowego wykorzystałam domowy cukier waniliowy. Jeśli go nie posiadacie, możecie dodać do gotujących się brzoskwiń ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż wanilii. Samą laskę również dodajemy do gotowania, a wyjmujemy ją dopiero wtedy, gdy dżem zgęstnieje. Wzbogaci ona dodatkowo smak swoim aromatem.
Dżem przygotowałam z niewielkiej ilości owoców (niecały kilogram), dlatego od razu zachęcam Was do zwiększenia proporcji składników. Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600g dżemu.
Dżem brzoskwioniowy
Składniki:
700g brzoskwiń (waga po usunięciu pestek)
70g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- brzoskwinie umyć, na około 1 minutę zalać wrzątkiem, następnie odcedzić i zdjąć skórkę
- obrane brzoskwinie pozbawić pestek, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka
- owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, wymieszać
- brzoskwinie gotować na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż część soku odparuje, a kawałki owoców zmiękną
- całość powinna zgęstnieć, przy takiej ilości składników nastąpi to bardzo szybko
- dżem jest gotowy, gdy wyraźnie zgęstnieje - należy pamiętać, że po wystygnięciu jego konsystencja będzie jeszcze bardziej zwarta
- możemy pozostawić dżem z widocznymi kawałkami owoców, całość rozdrobnić blenderem na mus (lub przetrzeć przez sitko) lub tak jak ja - część owoców rozdrobnić, a część pozostawić w kawałkach
- jeżeli chcemy przechowywać dżem dłużej, należy go zapasteryzować
- słoiczki i pokrywki należy dokładnie umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem
- gorący dżem przełożyć do słoiczków, pamiętając, aby dżem sięgał nie wyżej niż góra słoiczka, na którą nakładamy pokrywkę
- brzegi słoiczków oczyścić z ewentualnych zabrudzeń, zakręcić pokrywki
- na dnie garnka ułożyć czystą ściereczkę, zabezpieczy to słoiczki przed pękaniem w styczności z gorącym dnem garnka
- słoiczki wstawić do garnka w niewielkich odstępach od siebie, zalać gorącą wodą do 2/3 ich wysokości, uważając, aby nie zalać pokrywek
- gotować pod przykryciem 20-30 minut w zależności od wielkości słoików
- po tym czasie gorące słoiczki wyjąć z wody, dokręcić i ustawić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia
Jaki cudownie słoneczny! Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jest - zamknięty w słoiczkach :)
UsuńPiękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńDzięki, taki słoneczny :)
Usuń