Śliwki idealnie komponują się smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe owoce.
Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25.
Placek drożdżowy ze śliwkami i kokosową kruszonką
Składniki:
CIASTO
2 i 1/2 szklanki (400g) mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu)
200ml kefiru
1/4 szklanki wody
1 jajko
30g drożdży świeżych
1/4 szklanki (50g) cukru (1 łyżeczka do rozczynu)
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
50g masła
szczypta soli
600g śliwek
KRUSZONKA
1/2 szklanki (80g) mąki pszennej
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
60g masła
50g domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, na kruszonkę - zimne
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać razem, połączyć ze sobą, tworząc kawałki kruszonki
- kruszonkę zafoliować, schłodzić do czasu wyrośnięcia ciasta
- drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki letniej wody oraz 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę, dodać do niej wiórki kokosowe, szczyptę soli, kefir, jajko oraz rozczyn, składniki dokładnie wymieszać, aby tworzyły całość
- stopniowo dodając masło, wyrabiać przez kilka minut (ciasto jest spójne, ale dość klejące, więc najlepiej wyrobić je mikserem lub natłuścić dłonie), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
- przed ponownym wyrobieniem ciasta dłonie natłuścić
- wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, przełożyć do formy
- rozciągnąć na prostokąt wielkości dna formy, przykryć, odstawić na 20-30 minut do napuszenia
- gdy ciasto wyrasta, przygotować śliwki: owoce umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki, a te na ćwiartki, nie przecinając skórki do końca (tak, by ćwiartki były ze sobą połączone)
- jeśli owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je
- na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie śliwki skórką do dołu
- wierzch placka posypać kokosową kruszonką
- ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka
Zwróćcie uwagę na to, jakie owoce układacie na cieście. Jeśli są duże, ciężkie i soczyste, lepiej pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie obciążać za bardzo ciasta, które może nie wyrosnąć właściwie.
Placek ze śliwkami jak każde ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać pod przykryciem, gdyż może wysychać.
Mniam. Przepysznie wygląda ten placek :)
OdpowiedzUsuńBył pyszny ;)
UsuńBajeczny! <#
OdpowiedzUsuńI bajecznie smakuje :)
UsuńJak pięknie wygląda. Delikatnie, cudnie wyrośnięte, puszyste ciasto i ten kolor.... :)
OdpowiedzUsuńDo tego aromatyczne śliwki i słodka, kokosowa kruszonka... ach, znów bym zjadła kawałek :)
UsuńWygląda cudownie! *.*
OdpowiedzUsuńWzorcowa drożdżówka! :)
Mmm, ależ to musiało być dobre...
OdpowiedzUsuńNa połączenie śliwek z kokosem sama jakoś nigdy nie wpadłam.
Ja robiłam już kiedyś jogurtowe ze śliwkami i wiórkami kokosowymi, też smakowało bardzo dobrze :)
Usuń