Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami to słodkie bułki w pięknym żółtym kolorze, z dużą ilością serowego nadzienia i soczystą morelą na wierzchu. Są pyszne i treściwe, idealne jako drugie śniadanie.
Z podanego przepisu można przygotować 12 sztuk.
Drożdżówki dyniowe z twarogiem i morelami
Składniki:
CIASTO
350g mąki pszennej
400g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
1 żółtko
10g drożdży
60ml mleka
80g cukru
40g masła
NADZIENIE
350g twarogu
75g domowego cukru waniliowego
2 żółtka
30g masła
6 moreli
LUKIER
100-120g cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
białko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- mąkę przesiać do miski, utworzyć w niej zagłębienie, umieścić w nim rozkruszone drożdże i mleko (powinno być letnie lub w temperaturze pokojowej), wymieszać z odrobiną mąki, aby w dołku powstała konsystencja gęstej śmietany
- rozczyn pozostawić do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- po wyrośnięciu rozczynu, do miski dodać purée z dyni, cukier oraz żółtko, składniki wymieszać
- ze składników zagnieść i wyrobić ciasto, dodając stopniowo roztopione masło
- ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie odchodzić od dłoni (może się nieco kleić)
- miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta
- wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części
- każdą z części, podsypując mąką, uformować w okrągłą bułkę
- bułki ułożyć w sporych odstępach od siebie na blasze/blachach wyłożonych papierem do pieczenia
- przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- przygotować nadzienie: twaróg dobrze rozgnieść lub zemleć, wymieszać z cukrem, żółtkami i miękkim masłem
- morele umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek
- w wyrośniętych bułkach oprószonym mąką dnem szklanki zrobić wgłębienie
- wgłębienie ma być duże, a ciasto w tym miejscu cienkie
- w każde zagłębienie nałożyć sporą ilość nadzienia serowego, na środku umieścić połówkę moreli, skórką do dołu, wciskając ją lekko w ser
- brzegi bułek (samo ciasto) posmarować roztrzepanym białkiem
- przygotowane drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-30 minut lub do zrumienienia
- ostygnięte bułki polukrować
- lukier przygotować z przesianego cukru pudru i gorącej wody, ucierając składniki grzbietem łyżki, do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji
- gęstość lukru można regulować, dodając więcej wody lub cukru
- bułki przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem
Pycha! Uwielbiam dynię za jej wszechstronne zastosowanie w gastronomii. Bułeczki dyniowe z pewnością posmakowałyby najbardziej wymagającym podniebieniom :)
OdpowiedzUsuńTeraz będę o nich śnić... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuń