Wystarczą jedynie 4 składniki, aby przyrządzić takie lodowe kanapki.
Kanapki są puszyste w środku dzięki dodatkowi bitej śmietany. Całość smakuje delikatnie śmietankowo, a forma podania między dwoma wafelkami, ułatwia konsumpcję.
Z podanych proporcji przygotowałam 5 kanapek w keksówce o długości 30cm, ale możecie odpowiednio je zwiększyć i przyrządzić w innej formie.
Składniki:
350ml śmietanki 30%
75g białej czekolady
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 suchy wafel
Wykonanie:
- 200ml śmietanki przelać do miski, dodać białą czekoladę, składniki umieścić na garnku z parującą wodą i podgrzewać w tzw. kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się czekolady
- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić, a następnie zafoliować i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc
- pozostałe 150ml śmietanki również dobrze schłodzić
- przygotować formę - wyłożyć ją w środku warstwą papieru do pieczenia i folią spożywczą (lepiej unikać kontaktu z folią aluminiową, bo może ona wpłynąć negatywnie na smak kanapek)
- suchy wafel przeciąć nożem na kawałki odpowiadające wielkością kanapkom, które chcemy uzyskać (przykładowo w keksówce o długości około 30cm zmieściłam 5 kanapek, więc wykroiłam 10 kawałków wafla)
- 150ml zimnej śmietanki wymieszać z domowym cukrem waniliowym, ubić na sztywno
- zimną śmietankę z białą czekoladą również ubić, aż powstanie dość gęsty krem (nie jest on tak sztywny, jak bita śmietana, ale na tyle gęsty, żeby końcówki miksera pozostawiały na nim ślady)
- ubitą śmietanę przełożyć do kremu, delikatnie wymieszać
- na dnie formy ułożyć połowę przygotowanych wafelków
- przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu masy ułożyć pozostałe wafelki, delikatnie przyciskając je do masy
- całość zafoliować i włożyć do zamrażarki
- chłodzić przez co najmniej kilka godzin lub przez całą noc
- dobrze zamrożone kanapki wyjąć na kilka minut z zamrażarki, a następnie oddzielić od siebie przy pomocy noża
- kanapki podawać od razu po pokrojeniu lub przechowywać w zamrażarce i wyjmować na kilka minut przed podaniem
- można również zamrozić samą masę śmietankową, a następnie obłożyć ją z obu stron waflem i dopiero porcjować i podawać
- kanapki należy zjeść w ciągu kilku dni od przygotowania, przechowując je w szczelnym pojemniku w zamrażarce
Idealne jak popularna śnieżka tylko przypuszczam że o niebo lepsze
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, na pewno nie zawaham się spróbować!
OdpowiedzUsuńDzisiaj sobie przygotuję zapas na nadchodzącą kolejną falę upałów :D
OdpowiedzUsuńPamiętam takie lodowe kanapki z dzieciństwa; całe wieki już tak podanych lodów nie jadłam...
OdpowiedzUsuńRozplywa się ustach, z pewnością:) Sama bym coś takiego zrobiła, naprawdę na lato idealne:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę ciekawie.
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny pomysł, wygląda super!
OdpowiedzUsuń