Muffiny kokosowe z jagodami to małe słodkie babeczki wypełnione fioletowymi owocami. Ich wnętrze jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, nie zawierają za to tłuszczu (innego niż ten w śmietanie). Urozmaiceniem, zarówno w smaku, jak i w strukturze babeczek, są wiórki kokosowe.
Z poniższego przepisu można przyrządzić 10 sztuk.
Muffiny kokosowe z jagodami
Składniki:
160g mąki pszennej
180g śmietany 18%
100g domowego cukru waniliowego
60g wiórków kokosowych
2 jajka
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
150g jagód
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć jajka, domowy cukier waniliowy i śmietanę, składniki wymieszać (widelcem lub ręczną trzepaczka)
- jagody umyć, osuszyć
- w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia
- składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać
- do gotowej masy wsypać jagody, ponownie wymieszać
- w formie na muffiny umieścić papilotki
- do papilotek nałożyć masę do około 2/3 ich wysokości
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka i zrumienienia
- upieczone muffiny ostudzić, przechowywać pod przykryciem
Dużo tych jagód w środku :-) mniam 😍
OdpowiedzUsuńI to jest owoc w babeczce! Połączenie kokosa z jagodami wydaje się być mega smaczne- muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMega słodko wyglądają te muffinki! Bomba po prostu, jutro robię :D
OdpowiedzUsuńUrocze są te jagodowe piegi :)
OdpowiedzUsuń