Domowy ekstrakt z wanilii jest bardzo prosty w wykonaniu i obok cukru waniliowego, powinien obowiązkowo znaleźć się w naszych kuchniach, gdyż swoim aromatem wzbogaci niejeden wypiek czy deser.
Do przyrządzenia ekstraktu potrzebne są świeże laski wanilii i czysta wódka (niektórzy przygotowują ekstrakt na bazie innego alkoholu, np. rumu, ale zapach alkoholu może finalnie przeważać nad aromatem wanilii).
Podobnie jak w przypadku domowego cukru waniliowego, istnieje wiele proporcji składników na domowy ekstrakt z wanilii. Z własnego doświadczenia wiem, że im więcej lasek wanilii umieścimy w butelce z alkoholem, tym mocniejszy aromat uzyskamy. Nie warto oszczędzać przy produkcji tego ekstraktu, gdyż ze zbyt małą ilością strąków, otrzymamy alkohol waniliowy, a nie ekstrakt. W sklepach internetowych i na allegro można kupić dobrej jakości laski wanilii już za kilka złotych za sztukę, więc nawet z większą ich ilością, nasz ekstrakt będzie kosztował mniej niż ten kupiony w sklepie.
Ekstrakt waniliowy, w przeciwieństwie do domowego cukru waniliowego, wymaga czasu, aby był gotowy do użycia. Z każdym dniem nabiera mocy, zmienia barwę na coraz ciemniejszą, ale najwcześniej można go użyć po około miesiącu od przygotowania. Po dwóch miesiącach powinien być już dobrej jakości ekstraktem. Można go wtedy przecedzić i zlać do butelki, lub przez cały czas przechowywać razem z laskami wanilii.
Domowy ekstrakt z wanilii
Składniki:
450ml czystej wódki
14 lasek wanilii
Wykonanie:
- ekstrakt można przygotować w dowolnej szczelnie zamykanej butelce, można go też przyrządzić w 500ml butelce po wódce (jak ja), odlewając 50ml alkoholu, żeby zrobić miejsce dla strąków wanilii
- świeże laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół, nie wyjmując ze środka ziarenek
- tak przygotowane laski przekroić na mniejsze kawałki (zwłaszcza, jeśli przygotowujemy ekstrakt z mniejszej ilości w niższej butelce) lub w całości włożyć do butelki z wódką
- butelkę zakręcić, wstrząsnąć i schować do szafki kuchennej, ważne jest, aby ekstrakt był przechowywany w ciemnym miejscu
- butelkę z alkoholem należy pozostawić w szafce na co najmniej miesiąc, przez ten czas co kilka dni wstrząsać zawartością
- ekstrakt jest gotowy do użycia po 1-2 miesiącach od przygotowania
- do gotowego ekstraktu, dla jego wzmocnienia, możemy ciągle dodawać nowe laski wanilii, również te puste, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu innych wypieków czy deserów
- po jakimś czasie, jeśli zużyjemy większą część ekstraktu, możemy go uzupełnić o świeży alkohol i pozostawić na jakiś czas, aż ponownie uzyskamy aromatyczny ekstrakt
- do ciast i wypieków dodaje się zazwyczaj 1 łyżeczkę lub 1 łyżkę ekstraktu, w ciastach pieczonych alkohol wyparuje, pozostawiając jedynie aromat wanilii; do ciast i deserów bez pieczenia polecam dodawać domowy cukier waniliowy lub ziarenka wyskrobane ze świeżej laski wanilii
Odkąd poznałam ekstrakt domowy nie uznaję kupnego :)
OdpowiedzUsuńI słusznie, taki domowy jest najlepszy :)
UsuńFajny przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńJa szukałam w sklepach > teraz zrobię sama :)
OdpowiedzUsuńPolecam, podobno jest lepszy od takiego kupionego :)
Usuń