Prawdziwa wanilia, obok szafranu i kardamonu, jest uznawana za jedną z najdroższych przypraw i w sklepach stacjonarnych jej dostępność jest ograniczona, a jeśli już znajdziemy ją w sprzedaży, to sporo kosztuje. Ale od czego mamy internet? :) W sklepach internetowych oraz na allegro można dostać dobrej jakości laski wanilii w bardzo przyzwoitych cenach, a kupując je w ilościach większych niż kilka, koszt dostawy przestaje mieć znaczenie.
Dobrej jakości świeże laski wanilii są wilgotne i mięsiste, a obecne w środku (po rozcięciu laski) ziarenka, mają mazistą konsystencję. Zapach laski wanilii jest nieco specyficzny i różni się znacznie od tego, do którego przyzwyczailiśmy się, wychowani na wypiekach z dodatkiem cukru wanilinowego. Nie przestraszcie się jednak, jeśli macie styczność z prawdziwą wanilią pierwszy raz. Cukier z nią przyrządzony pachnie zdecydowanie lepiej niż sztucznie aromatyzowany cukier ze sklepu.
Przyrządzam domowy cukier waniliowy od dłuższego już czasu i szczerze mogę polecić moje proporcje składników: na 250g drobnego cukru do wypieków, dodaję 2-3 laski wanilii. Tak powstały cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny, a dzięki temu, jest też bardziej wydajny. Zazwyczaj przygotowuję od razu duży słoik cukru, w którym mieści się około 750g drobnego cukru oraz 6-9 lasek wanilii.
Domowy cukier waniliowy
Składniki:
250g drobnego cukru do wypieków
2-3 laski wanilii
Wykonanie:
- laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół, ze środka wyskrobać ziarenka, które powinny mieć mazistą konsystencję
- do miski przełożyć drobny cukier oraz ziarenka, całość dokładnie wymieszać, rozcierając posklejane ziarenka wanilii razem z cukrem, można wymieszać blenderem
- pozostałe po wyskrobaniu ziarenek laski przeciąć na kilka mniejszych kawałków, dorzucić do cukru
- przygotowaną mieszankę przesypać do czystego, szczelnego słoika, zamknąć, odstawić do szafki kuchennej
- cukier waniliowy jest niemal od razu gotowy do użycia, choć warto dać mu 1-2 dni, aby aromat był bardziej wyczuwalny
- im dłużej cukier jest przechowywany, tym jego aromat staje się intensywniejszy, do momentu, kiedy laski wanilii całkowicie wyschną, choć również wtedy oddają jeszcze nieco aromatu
- do cukru z wyschniętymi laskami, warto co jakiś czas dołożyć świeżą laskę z nowymi ziarenkami, a całość wymieszać
- po jakimś czasie można przesiać całość do mniejszych słoiczków, tak, żeby otrzymać produkt gotowy od razu do użycia (bez lasek wanilii)
- do cukru waniliowego można dodawać też puste laski, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu deserów czy innych wypieków
- domowy cukier waniliowy można dodawać do wszelkich ciast i deserów, nie ma właściwiej proporcji, na jaką należałoby zamienić obecny w wielu przepisach "cukier wanilinowy", najlepiej część obecnego w przepisie cukru, zamienić na domowy cukier waniliowy
A ile taki cukier można przechowywać?
OdpowiedzUsuńW szczelnym pojemniku bardzo długo, tak jak zwykły cukier. W miarę zużywania można dokładać nowe laski wanilii i świeży cukier.
UsuńBardzo fajny i prosty przepis. Wiadomo domowo przygotowane rzeczy lepiej smakują
OdpowiedzUsuńSuper przepis, sam spróbuje zrobić w domu i upiec ciasto.
OdpowiedzUsuń