Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu.
Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę z nich rezygnować, gdyż dużo wnoszą do smaku wypieku, możecie natomiast użyć dowolnej ich kombinacji i zrezygnować z tych, za którymi nie przepadacie.
Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej.
Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Makowiec na kruchym cieście
Składniki:
CIASTO
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
250g suchego maku
70g cukru
60g masła
60g miodu
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150g bakalii (u mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie)
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać
- dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- jedną z części ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem
- ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
MASA MAKOWA
- suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić
- ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem
- do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak, krótko podgrzewać, mieszając, masa powinna być gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić
- bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki, migdały i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki
- jajka wyjąć wcześniej z lodówki
- białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do ostudzonego maku, wymieszać
- białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
- masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać
- drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy
- wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką
- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 50 minut do zrumienienia górnej warstwy ciasta
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć z formy dopiero po ostygnięciu
- ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej lub w chłodnym miejscu pod przykryciem
a można dać taką gotową masę makową?
OdpowiedzUsuńPolecam masę makową przygotowaną w domu, smakuje zdecydowanie lepiej niż gotowa z puszki. Jeśli koniecznie musi to być gotowa masa, należy sprawdzić jej skład, żeby nie dodawać do niej niepotrzebnie np. cukru, a jeśli jest rzadka, należy ją przed dodaniem jajek podsmażyć, żeby odparowała.
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze Babcia piekła struclę :)
U mnie w domu też zawsze dawniej była strucla makowa :)
UsuńPysznie nadziałaś bakaliami ten makowiec :)
OdpowiedzUsuń